Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wprowadzanych do obrotu pod marką własną sieci handlowych.
Objęto nią 16 sklepów należących do 4 sieci handlowych. Produktami priorytetowymi były: ryby i ich przetwory (konserwy typu tuńczyk w kawałkach, ryby mrożone glazurowane, marynaty rybne), przetwory owocowe i warzywne (w tym produkty w zalewie i przetwory pomidorowe), przetwory mleczne oraz wędliny. Ponadto sprawdzono oznakowanie m.in. przetworów zbożowych, wyrobów cukierniczych (w tym czekoladowych) i ciastkarskich, makaronu, pieczywa, soków i nektarów, kawy i herbaty, mięsa i wyrobów garmażeryjnych, napojów bezalkoholowych i piwa, słonych przekąsek, przypraw, miodu oraz jaj.
Parametry fizykochemiczne
Do badań laboratoryjnych pobrano 95 próbek produktów priorytetowych, z czego 22 zakwestionowano (23,2%). Nieprawidłowości dotyczyły:
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 280 partii różnych artykułów rolno-spożywczych, z czego w 47 stwierdzono nieprawidłowości (16,8%). Dotyczyły one m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Afrykański pomór świń na terenie Polski rozprzestrzenia się cały czas. Z tego względu polski ustawodawca zdecydował się na ustanowienie środków zmierzających do ograniczenia roznoszenia choroby.
GIS opublikował swój coroczny raport „Stan sanitarny kraju w roku 2020”. Najczęstsze przyczyny zgłoszenia powiadomień do RASFF przez Polskę w 2020 r. to obecność w żywności i paszach: Salmonella, pozostałości pestycydów, Listeria monocytogenes, aflatoksyny oraz pleśni.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych utrwalonych termicznie oraz mrożonek warzywnych. Objęto nią 98 podmiotów (49 producentów i 49 sklepów).