Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Stan sanitarny kraju w 2020 roku – raport GIS

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

GIS opublikował swój coroczny raport „Stan sanitarny kraju w roku 2020”. Opracowanie powstało w oparciu o wiarygodne dane ze wszystkich obszarów objętych nadzorem bieżącym i zapobiegawczym Państwowej Inspekcji Sanitarnej na podstawie informacji przesłanych przez państwowych wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektorów sanitarnych.

Poniżej prezentujemy najważniejsze wnioski płynące z raportu dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności w Polsce w 2020 r.

Zakres nadzoru sanitarnego i ocena obiektów żywności i żywienia

W roku 2020 w ewidencji Państwowej Inspekcji Sanitarnej znajdowały się 532 583 obiekty żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w 2019 r. – 517 412), w tym:

  • 134 990 – zakładów produkcji żywności, w tym m.in.: 4 734 piekarnie, 3 848 ciastkarni,
  • 258 303 – obiektów obrotu żywnością, w tym m.in.: 130 501 sklepów spożywczych, 13 046 kiosków spożywczych, 38 115 środków transportu żywności,
  • 83 030 – zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego, w tym m.in.: 40 541 zakładów małej gastronomii,
  • 48 954 – zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego, w tym m.in.: 1 006 bloków żywienia w szpitalach,
  • 114 kuchni niemowlęcych, 3 499 stołówek w żłobkach i domach małego dziecka, 12 096 stołówek szkolnych, 14 025 stołówek w przedszkolach, 1 809 zakładów usług cateringowych oraz 5 240 innych zakładów żywienia,
  • 7 306 – wytwórni oraz miejsc obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.

W 2020 roku organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej:

  • przeprowadziły 146 366 kontroli sanitarnych, w tym 20 345 kontroli interwencyjnych (2019 r. – 254 396 kontroli ogółem, w tym 27 029 kontroli interwencyjnych);
  • skontrolowały 105 779 objętych nadzorem zakładów żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w 2019 r. – 175 608);
  • zatwierdziły 27 218 nowych zakładów (2019 r. – zatwierdzono 36 879 nowych zakładów);
  • wydały 19 904 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień, w tym 417 decyzji w sprawie unieruchomienia/przerwania działalności całego lub części zakładu (w 2019 r. – 35 325 decyzji ogółem, w tym 652 w sprawie przerwania działalności całego lub części zakładu);
  • nałożyły 9 750 mandatów na winnych zaniedbań sanitarnych, na łączną kwotę 2 320 890 PLN (w 2019 r. – 21 177 mandatów na kwotę 4 870 680 PLN);
  • skierowały 669 wniosków o ukaranie podmiotów odpowiedzialnych za nieprzestrzeganie przepisów prawa, w tym 28 do Sądu i 641 wniosków o nałożenie kar pieniężnych przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego (w 2019 r. – 1371 wniosków o ukaranie, w tym 46 do Sądu oraz 1 325 o ukaranie przez PWIS).

System RASFF

W okresie od 01/01/2020 do 31/12/2020 KPK RASFF w GIS zgłosił 184 powiadomienia do systemu RASFF, w tym: alarmowe – 57, informacyjne 81, o odrzuceniu na granicy 46. Z całkowitej liczby 184 powiadomień zgłoszonych do RASFF przez Polskę, 159 powiadomień dotyczyło żywności, 11 powiadomień dotyczyło wyrobów do kontaktu z żywnością, a 14 powiadomień dotyczyło paszy.

Najczęstsze przyczyny zgłoszenia powiadomień do RASFF przez Polskę w 2020 r. to obecność w żywności i paszach: Salmonella (89 powiadomień), pozostałości pestycydów (17 powiadomień), Listeria monocytogenes (10 powiadomień), aflatoksyny (10 powiadomień) oraz pleśni (9 powiadomień).

W tabeli zebrano dane dotyczące powiadomień zgłoszonych przez Polskę do RASFF w 2020 r. pogrupowane pod względem zagrożeń i kategorii produktów. Większość produktów zgłoszonych do RASFF przez Polskę w 2020 r. pochodziło z Polski oraz z krajów spoza UE – Chin, Ukrainy, Indii i Turcji.

W poniższej tabeli tabele zestawiono dane dotyczące powiadomień zgłoszonych przez członków sieci do RASFF w 2020 r. w odniesieniu do produktów pochodzących z Polski, pogrupowane pod względem zagrożeń i kategorii produktów.

Pełny raport dostępny tutaj

Źródło: GIS

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.