Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych (z nadzieniem, w sosach, w słoikach i w puszkach). Objęto nią łącznie 121 podmiotów, w tym 46 producentów, 39 sklepów i 36 punktów gastronomicznych.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 137 partii. Ze względu na pleśń na powierzchni produktu oraz obecność w farszu drobnych cząstek niepochodzących od deklarowanych składników zakwestionowano 2 partie (1,5% partii poddanych kontroli).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 157 partiach, z czego 35 zakwestionowano (22,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. zaniżonej zawartości farszu, obecności niedeklarowanych surowców oraz niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości białka i soli).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 326 partii, z czego w 156 stwierdzono nieprawidłowości (47,9%). Dotyczyły one m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Platforma Access2Markets to nowy publiczny portal informacyjny o dostępie do rynków krajów pozaunijnych oraz zasadach importu do Unii Europejskiej. Portal zastąpił dwa dotychczasowe unijne narzędzia: MADB (the Market Access Database) oraz EU Trade Helpdesk.
Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny niniejszy produkt należy uznać za niedopuszczony do spożycia przez ludzi i mogący stwarzać istotne ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.