Jakość handlowa dań gotowych
W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych (z nadzieniem, w sosach, w słoikach i w puszkach). Objęto nią łącznie 121 podmiotów, w tym 46 producentów, 39 sklepów i 36 punktów gastronomicznych.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 137 partii. Ze względu na pleśń na powierzchni produktu oraz obecność w farszu drobnych cząstek niepochodzących od deklarowanych składników zakwestionowano 2 partie (1,5% partii poddanych kontroli).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 157 partiach, z czego 35 zakwestionowano (22,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. zaniżonej zawartości farszu, obecności niedeklarowanych surowców oraz niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości białka i soli).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 326 partii, z czego w 156 stwierdzono nieprawidłowości (47,9%). Dotyczyły one m.in.:
- Niewłaściwej nazwy produktu (np. podania jedynie nazwy fantazyjnej typu „pierogi carskie”, braku informacji o zastosowanej metodzie utrwalania).
- Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów i komponentów składnika złożonego) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
- Wyszczególnienia składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.
- Stosowania określeń typu „kuchnia staropolska”, „domowy”, „tradycyjnie” i „jak u babci” przy stosowaniu dodatków, aromatów i przetworzonych surowców.
- Podawania deklaracji „bez konserwantów” i „bez dodatku glutaminianu monosodowego” przy jednoczesnym używaniu składników zawierających te dodatki.
- Braku lub wskazania błędnej informacji o zawartości składników podkreślonych w oznakowaniu.
- Braku podania (w formie bezpośrednio dostępnej dla konsumenta) informacji o składzie (w tym alergenach) produktów oferowanych do sprzedaży bez opakowania w sklepach i w punktach gastronomicznych.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
19.01.2021
Platforma Access2Markets – zaproszenie na seminarium organizowane przez KE
Platforma Access2Markets to nowy publiczny portal informacyjny o dostępie do rynków krajów pozaunijnych oraz zasadach importu do Unii Europejskiej. Portal zastąpił dwa dotychczasowe unijne narzędzia: MADB (the Market Access Database) oraz EU Trade Helpdesk.
-
18.01.2021
Ostrzeżenie GIS - stwierdzenie niedozwolonego ekstraktu z konopi włóknistych oraz zawartość Δ9-tetrahydrokannabinol (Δ9-THC) w produkcie Olejek CBD
Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny niniejszy produkt należy uznać za niedopuszczony do spożycia przez ludzi i mogący stwarzać istotne ryzyko dla zdrowia konsumentów.
-
14.01.2021
Wydawanie opinii w zakresie przyznania znaku „Poznaj Dobrą Żywność”
Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.