Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa dań gotowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych (z nadzieniem, w sosach, w słoikach i w puszkach). Objęto nią łącznie 121 podmiotów, w tym 46 producentów, 39 sklepów i 36 punktów gastronomicznych.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 137 partii. Ze względu na pleśń na powierzchni produktu oraz obecność w farszu drobnych cząstek niepochodzących od deklarowanych składników zakwestionowano 2 partie (1,5% partii poddanych kontroli).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 157 partiach, z czego 35 zakwestionowano (22,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. zaniżonej zawartości farszu, obecności niedeklarowanych surowców oraz niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości białka i soli).

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 326 partii, z czego w 156 stwierdzono nieprawidłowości (47,9%). Dotyczyły one m.in.:

  • Niewłaściwej nazwy produktu (np. podania jedynie nazwy fantazyjnej typu „pierogi carskie”, braku informacji o zastosowanej metodzie utrwalania).
  • Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów i komponentów składnika złożonego) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
  • Wyszczególnienia składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.
  • Stosowania określeń typu „kuchnia staropolska”, „domowy”, „tradycyjnie” i „jak u babci” przy stosowaniu dodatków, aromatów i przetworzonych surowców.
  • Podawania deklaracji „bez konserwantów” i „bez dodatku glutaminianu monosodowego” przy jednoczesnym używaniu składników zawierających te dodatki.
  • Braku lub wskazania błędnej informacji o zawartości składników podkreślonych w  oznakowaniu.
  • Braku podania (w formie bezpośrednio dostępnej dla konsumenta) informacji o składzie (w tym alergenach) produktów oferowanych do sprzedaży bez opakowania w sklepach i  w  punktach gastronomicznych.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor: IJHARS

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.