Wydawanie opinii w zakresie przyznania znaku „Poznaj Dobrą Żywność”
Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.
Znak „Poznaj Dobrą Żywność” przyznawany jest artykułom rolno – spożywczym charakteryzującym się specyficznymi cechami lub wymaganiami jakości handlowej, w szczególności w zakresie sposobu produkcji, składu lub właściwości organoleptycznych.
Nadanie tego znaku jakości wymaga m.in. uzyskania opinii Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotyczącej jakości handlowej. Podczas rozpatrywania przedłożonej dokumentacji, weryfikacji podlega m.in. spełnienie przez zgłoszony produkt wymagań określonych w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowych deklaracji podanych przez jego producenta.
W 2020 r. Główny Inspektor JHARS wydał 130 opinii:
- 60 dla przetworów mlecznych,
- 15 dla przetworów owocowych i warzywnych,
- 11 dla soków i nektarów,
- 9 dla miodu,
- 9 dla przetworów mięsnych,
- 8 dla wyrobów piekarskich,
- 5 dla koncentratów spożywczych,
- 5 dla przetworów zbożowych,
- 2 dla świeżych owoców i warzyw,
- 2 dla wyrobów cukierniczych,
- 4 dla innych produktów (wyrobu ciastkarskiego, siemienia lnianego, fermentowanego napoju winiarskiego i syropu lawendowego).
Szczegóły dotyczące programu „Poznaj Dobrą Żywność” oraz lista wyróżnionych produktów dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (w zakładce: Co robimy – Jakość żywności – Poznaj Dobrą Żywność).
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
11.01.2021
Badania naukowe ujawniają wzrost spożycia warzyw i owoców oraz tłuszczów nasyconych podczas pandemii, a jak na tle świata wypada Polska?
Pandemia Covid-19 doprowadziła do wielu zmian społecznych. Wprowadzone ograniczenia wpłynęły na zmiany w praktykach żywieniowych konsumentów, co może mieć potencjalnie szkodliwy wpływ na ich zdrowie i systemy żywnościowe.
-
05.01.2021
Podatek cukrowy
Od 1 stycznia 2021 r. wprowadzanie na rynek krajowy napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących bądź kofeiny lub tauryny podlega obowiązkowej opłacie.
-
31.12.2020
Rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw wg FAO
IYFV 2021 to wyjątkowa okazja by podnieść świadomość ludzi na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowotnym, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.