Rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw wg FAO
Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw (IYFV). FAO jest główną agencją, która będzie koordynować działania promocyjne we współpracy z innymi odpowiednimi organizacjami i organami systemu Narodów Zjednoczonych.
IYFV 2021 to wyjątkowa okazja by podnieść świadomość ludzi na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowotnym, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
Kierunki działań w związku z obchodami IYFV 2021 – Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw
RZECZNICTWO I PODNOSZENIE ŚWIADOMOŚCI
- Podnoszenie świadomości na temat tego, jak owoce i warzywa przyczyniają się do lepszego odżywiania, różnorodności diety i poprawy zdrowia; wpływu na społeczeństwo, gospodarkę i środowisko i przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju;
- Promowanie celów roku i zachęcanie do włączania ich do krajowych, regionalnych i globalnych programów rozwoju;
- Stymulowanie globalnej debaty na temat różnych aspektów owoców i warzyw oraz ich wkładu w realizację celów zrównoważonego rozwoju i innych odpowiednich światowych konwencji i wytycznych.
TWORZENIE I ROZPOWSZECHNIANIE WIEDZY
- Poprawa zrozumienia, w jaki sposób owoce i warzywa wpływają na różne aspekty systemów żywnościowych, różnorodność żywieniową i zdrowie, gospodarkę i zrównoważenie środowiskowe zarówno w krajach rozwijających się, jak i rozwiniętych oraz tworzenie przekazów komunikacyjnych opartych na dowodach;
- Promowanie narzędzi i mechanizmów monitorowania i pomiaru pozytywnych i negatywnych skutków różnych aspektów IYFV 2021.
TWORZENIE POLITYKI
- Promowanie opartych na dowodach polityk, prawa i przepisów oraz wymiany dobrych praktyk, które wspierają i maksymalizują wkład owoców i warzyw w zrównoważony rozwój, wzrost gospodarczy i środki do życia na obszarach wiejskich, bezpieczeństwo żywności oraz promowanie zróżnicowanej, zrównoważonej i zdrowej diety;
- Zachęcanie do zintegrowanego i całościowego podejścia do zajmowania się systemami żywnościowymi z owoców i warzyw poprzez przekrojowe polityki krajowe, które przyczyniają się do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju oraz celów odpowiednich globalnych konwencji i wytycznych;
- Stymulowanie współpracy i partnerstw sektora publicznego / prywatnego w zakresie różnych aspektów IYFV 2021, w tym badań;
- Promowanie inwestycji w innowacje i rozwój infrastruktury w celu promowania konsumpcji i zrównoważonej produkcji owoców i warzyw oraz ograniczania ich strat i odpadów.
ROZWÓJ MOŻLIWOŚCI I EDUKACJA
- Wspierać formułowanie i wdrażanie polityk i programów edukacyjnych (takich jak programy dożywiania w szkołach, ogrody szkolne, ogrody miejskie i podmiejskie oraz ogrody na dachach, zdrowe miejsca pracy, umiejętność posługiwania się żywnością, społeczne programy edukacyjne dotyczące utraty i marnotrawienia żywności (FLW)) oraz powiązane materiały edukacyjne promujące korzyści płynące z produkcji i konsumpcji owoców i warzyw, ich wpływ na zdrowie i odżywianie oraz inne powiązane tematy z IYFV 2021;
- Zwiększenie integracji edukacji żywieniowej, podkreślając znaczenie owoców i warzyw, w opracowywaniu programów nauczania zgodnie z agendą 2030 i celami zrównoważonego rozwoju;
- Wzmocnienie pozycji zainteresowanych stron, zwłaszcza kobiet i młodzieży, poprzez budowanie wiedzy i rozwijanie umiejętności w zakresie produkcji i obsługi po zbiorach, przetwarzania, przygotowania, marketingu i konsumpcji owoców i warzyw.
Źródło: http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/
Przeczytaj także
-
16.10.2020
Warzywa i owoce a dobre samopoczucie
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich garściami całą paletę smaków, zapachów, ale i składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Na tym jednak nie kończy się lista ich atutów...
-
09.07.2020
Mikroplastiki gromadzą się w owocach i warzywach
Badania opublikowane pod koniec czerwca br. potwierdzają przypuszczenia, że owoce i warzywa nie są odporne na powszechne zanieczyszczenie wody, gleby i powietrza mikroplastikami i że przenikają one do korzeni, a następnie zostają przeniesione do jadalnych części roślin.
-
31.01.2020
Owoce i warzywa – nieznane fakty
Po warzywa i owoce sięgamy coraz bardziej świadomie. Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że częściej szukamy też informacji o ich właściwościach odżywczych.