Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw wg FAO

Kategoria: Biznes

Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw (IYFV). FAO jest główną agencją, która będzie koordynować działania promocyjne we współpracy z innymi odpowiednimi organizacjami i organami systemu Narodów Zjednoczonych.

IYFV 2021 to wyjątkowa okazja by podnieść świadomość ludzi na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowotnym, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.

Kierunki działań w związku z obchodami IYFV 2021 – Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw

RZECZNICTWO I PODNOSZENIE ŚWIADOMOŚCI

  • Podnoszenie świadomości na temat tego, jak owoce i warzywa przyczyniają się do lepszego odżywiania, różnorodności diety i poprawy zdrowia; wpływu na społeczeństwo, gospodarkę i środowisko i przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju;
  • Promowanie celów roku i zachęcanie do włączania ich do krajowych, regionalnych i globalnych programów rozwoju;
  • Stymulowanie globalnej debaty na temat różnych aspektów owoców i warzyw oraz ich wkładu w realizację celów zrównoważonego rozwoju i innych odpowiednich światowych konwencji i wytycznych.

TWORZENIE I ROZPOWSZECHNIANIE WIEDZY

  • Poprawa zrozumienia, w jaki sposób owoce i warzywa wpływają na różne aspekty systemów żywnościowych, różnorodność żywieniową i zdrowie, gospodarkę i zrównoważenie środowiskowe zarówno w krajach rozwijających się, jak i rozwiniętych oraz tworzenie przekazów komunikacyjnych opartych na dowodach;
  • Promowanie narzędzi i mechanizmów monitorowania i pomiaru pozytywnych i negatywnych skutków różnych aspektów IYFV 2021.

TWORZENIE POLITYKI

  • Promowanie opartych na dowodach polityk, prawa i przepisów oraz wymiany dobrych praktyk, które wspierają i maksymalizują wkład owoców i warzyw w zrównoważony rozwój, wzrost gospodarczy i środki do życia na obszarach wiejskich, bezpieczeństwo żywności oraz promowanie zróżnicowanej, zrównoważonej i zdrowej diety;
  • Zachęcanie do zintegrowanego i całościowego podejścia do zajmowania się systemami żywnościowymi z owoców i warzyw poprzez przekrojowe polityki krajowe, które przyczyniają się do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju oraz celów odpowiednich globalnych konwencji i wytycznych;
  • Stymulowanie współpracy i partnerstw sektora publicznego / prywatnego w zakresie różnych aspektów IYFV 2021, w tym badań;
  • Promowanie inwestycji w innowacje i rozwój infrastruktury w celu promowania konsumpcji i zrównoważonej produkcji owoców i warzyw oraz ograniczania ich strat i odpadów.

ROZWÓJ MOŻLIWOŚCI I EDUKACJA

  • Wspierać formułowanie i wdrażanie polityk i programów edukacyjnych (takich jak programy dożywiania w szkołach, ogrody szkolne, ogrody miejskie i podmiejskie oraz ogrody na dachach, zdrowe miejsca pracy, umiejętność posługiwania się żywnością, społeczne programy edukacyjne dotyczące utraty i marnotrawienia żywności (FLW)) oraz powiązane materiały edukacyjne promujące korzyści płynące z produkcji i konsumpcji owoców i warzyw, ich wpływ na zdrowie i odżywianie oraz inne powiązane tematy z IYFV 2021;
  • Zwiększenie integracji edukacji żywieniowej, podkreślając znaczenie owoców i warzyw, w opracowywaniu programów nauczania zgodnie z agendą 2030 i celami zrównoważonego rozwoju;
  • Wzmocnienie pozycji zainteresowanych stron, zwłaszcza kobiet i młodzieży, poprzez budowanie wiedzy i rozwijanie umiejętności w zakresie produkcji i obsługi po zbiorach, przetwarzania, przygotowania, marketingu i konsumpcji owoców i warzyw.

 

 

 

Źródło: http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/

 

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.