Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw (IYFV). FAO jest główną agencją, która będzie koordynować działania promocyjne we współpracy z innymi odpowiednimi organizacjami i organami systemu Narodów Zjednoczonych.
IYFV 2021 to wyjątkowa okazja by podnieść świadomość ludzi na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowotnym, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
Kierunki działań w związku z obchodami IYFV 2021 – Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw
RZECZNICTWO I PODNOSZENIE ŚWIADOMOŚCI
TWORZENIE I ROZPOWSZECHNIANIE WIEDZY
TWORZENIE POLITYKI
ROZWÓJ MOŻLIWOŚCI I EDUKACJA
Źródło: http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/
Przeczytaj także
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich garściami całą paletę smaków, zapachów, ale i składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Na tym jednak nie kończy się lista ich atutów...
Badania opublikowane pod koniec czerwca br. potwierdzają przypuszczenia, że owoce i warzywa nie są odporne na powszechne zanieczyszczenie wody, gleby i powietrza mikroplastikami i że przenikają one do korzeni, a następnie zostają przeniesione do jadalnych części roślin.
Po warzywa i owoce sięgamy coraz bardziej świadomie. Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że częściej szukamy też informacji o ich właściwościach odżywczych.