Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badania naukowe ujawniają wzrost spożycia warzyw i owoców oraz tłuszczów nasyconych podczas pandemii, a jak na tle świata wypada Polska?

Kategoria: Składniki Żywności

Pandemia Covid-19 doprowadziła do wielu zmian społecznych. Wprowadzone ograniczenia wpłynęły na zmiany w praktykach żywieniowych konsumentów, co może mieć potencjalnie szkodliwy wpływ na ich zdrowie i systemy żywnościowe. Na Queen's University w Belfaście w Institute for Global Food Security (IGFS) we współpracy z irlandzkim St. Angela's College przeprowadzono badania, które opublikowano niedawno w czasopiśmie Nutrients. Jest to jedno z pierwszych opublikowanych badań przeprowadzonych na wielu kontynentach dotyczące zmieniających się praktyk żywieniowych z powodu Covid-19.

Przebieg badań

Zbadano zmiany w praktykach żywieniowych konsumentów w początkowej fazie Covid-19 i oceniono wpływ lokalizacji na te zmiany. Próbę 2360 dorosłych z trzech kontynentów: Irlandii i Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Nowej Zelandii zrekrutowano do przekrojowej ankiety internetowej (maj – czerwiec 2020 r.). Uczestnicy odpowiadali na pytania dotyczące ich praktyk kulinarnych i żywieniowych, jakości diety i praktyk związanych z żywnością podczas pandemii Covid-19.

Jakie zachowania konsumentów ujawniło badanie?

Zanotowano pozytywne zmiany, takie jak wzrost częstotliwości przygotowywania posiłków w domach oraz gotowania od podstaw ze świeżych składników. Wystąpiły jednak również negatywne trendy, takie jak wzrost spożycia tłuszczów nasyconych.

Podczas badania zaobserwowano również gwałtowny wzrost zakupów hurtowych, który powoduje presję na już obciążone systemy żywnościowe i może prowadzić do niedoborów, wywołując dalszą panikę.

Ogólnie rzecz biorąc, badanie wykazało, że w Stanach Zjednoczonych nastąpiło mniej zmian w zachowaniu żywieniowym w porównaniu z pozostałymi trzema regionami, a najbardziej wyraźne różnice między regionami wystąpiły między Stanami Zjednoczonymi a innymi regionami. Na przykład wzrost spożycia warzyw wykazano we wszystkich regionach z wyjątkiem Stanów Zjednoczonych. Nastąpił również wzrost częstotliwości gotowania i wypieków domowych we wszystkich regionach z wyjątkiem Stanów Zjednoczonych.

Stwierdzono również, że liczba rodziców gotujących i piekących wraz ze swoimi dziećmi zwiększyła się zarówno na kontynencie europejskim i w Nowej Zelandii, jednak nie w USA (co ciekawe, badanie wykazało, że rodzice, którzy częściej włączali swoje dzieci do przygotowywania posiłków rodzinnych, mieli wyższą jakość diety).

I odwrotnie, wzrost spożycia tłuszczów nasyconych zaobserwowano wszędzie oprócz Stanów Zjednoczonych.

Ogólnie rzecz biorąc, nastąpił spadek spożycia żywności na wynos i wzrost „organizacyjnych praktyk żywieniowych” (planowanie z wyprzedzeniem, zakupy z listą zakupów itp.). Jeśli chodzi o „praktyki zarządzania żywnością” (przygotowanie z wyprzedzeniem itp.), nie zaobserwowano żadnych zmian w Irlandii ani Nowej Zelandii. Może to być związane z faktem, że restrykcje irlandzkie i nowozelandzkie były surowsze niż na innych obszarach, więc potrzeba wcześniejszego przygotowywania posiłków mogła być mniejsza.

Jakich informacji dostarczają badania?

Nadzorująca badania dr Fiona Lavelle z IGFS podsumowała wyniki i przedstawiła wnioski.

  • Te badania nie tylko dostarczają kluczowych danych na temat tego, jak nasze zachowania żywieniowe i systemy dostosowały się do pandemii, ale mają też ważne konsekwencje dla zdrowia publicznego, ponieważ nadal staramy się zarządzać Covid-19 przy trwających blokadach i ograniczeniach.
  • Chcieliśmy dowiedzieć się, jaki wpływ na zdrowie ludzi miała pandemia i lockdowny, ale chcieliśmy również znaleźć sposób pomiaru wpływu na globalne systemy żywnościowe. Na szczęście badania dostarczyły również pozytywnych wniosków – wiele osób odniosło korzyści z gotowania w domu oraz spożywania lepszej, bardziej różnorodnej i świeżej żywności. Ale jest też kilka alarmujących kwestii, takich jak wzrost spożycia tłuszczów nasyconych, który może wynikać z zwiększonego spożycia „wygodnego jedzenia” podczas blokady. Bardzo ważne - zwłaszcza podczas pandemii, z oczywistych powodów - jest utrzymanie pełnowartościowej, zbilansowanej diety.
  • Jednym z wyników ankiety, który najbardziej mnie zainteresował, był fakt, że wzrosło gotowanie z dziećmi, co jest dobre dla dzieci, ale także przyniosło to potencjalne pozytywne korzyści dla jakości diety rodziców.
  • W związku z lockdownami i prawdopodobnie większą liczbą osób pracujących w domu w przyszłości, uważam, że włączenie dzieci do gotowania powinno być kluczowym przesłaniem dla zdrowia publicznego w przyszłości.

A jak w Polsce?

Wg naukowców z poznańskiego Uniwersytetu Medycznego (również na podstawie badań opublikowanych niedawno w czasopiśmie Nutrients) wybuch choroby koronawirusowej pod koniec grudnia 2019 r. w Chinach, który później przerodził się w pandemię, zmusił różne kraje do wprowadzenia rygorystycznych reżimów sanitarnych i środków dystansowania społecznego. Na całym świecie co najmniej cztery miliardy ludzi zostało poddanych lockdownowi, pracując zdalnie, dzieci uczą się w domu, stawiając czoła wyzwaniom związanym z kwarantanną i stresującymi wydarzeniami.

Przeprowadzono przekrojowe badania internetowe dorosłych Polaków (n= 1097), przeprowadzone podczas ogólnopolskiej kwarantanny, mające na celu ocenę, czy te warunki wpłynęły na nawyki żywieniowe i konsumenckie. Co z niego wynika?

  • Ponad 43,0% i prawie 52% zgłosiło, odpowiednio, że spożywa więcej jedzenia oraz przekąsek, a trendy te występowały częściej u osób z nadwagą i otyłością.
  • Prawie 30% i ponad 18% doświadczyło odpowiednio przyrostu masy ciała (średnia ± SD 3,0 ± 1,6 kg) i utraty (−2,9 ± 1,5 kg). Osoby z nadwagą, otyłe i osoby starsze (w wieku 36–45 i> 45 lat) miały tendencję do częstszego przybierania na wadze, podczas gdy osoby z niedowagą dalej ją traciły.
  • Podwyższone BMI wiązało się z rzadszym spożywaniem warzyw, owoców i roślin strączkowych podczas kwarantanny oraz wyższym spożyciem mięsa, nabiału i fast foodów.
  • Wzrost spożycia alkoholu odnotowano u 14,6% respondentów, przy czym większą skłonność do picia więcej stwierdzono wśród osób uzależnionych od alkoholu.
  • Ponad 45% palaczy doświadczyło wzrostu częstotliwości palenia podczas kwarantanny.

Badanie podkreśla, że narodowa kwarantanna nałożona w celu powstrzymania czynnika zakaźnego może wpływać na zachowania i nawyki żywieniowe, a także opowiada się za zorganizowanym wsparciem żywieniowym podczas przyszłych kwarantann związanych z epidemią, szczególnie dla najbardziej wrażliwych grup, w tym osób z nadwagą i otyłością.

Źródła: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/20

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1657/htm

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.