Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa makaronu w 2021 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej makaronu. Produktami priorytetowymi były: makaron jajeczny i bezjajeczny, wyprodukowany z surowców zbożowych oraz innych surowców (np. roślin strączkowych). Kontrolą objęto 115 podmiotów (45 producentów i 70 sklepów).

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 151 partii. Ze względu na niewłaściwy wygląd i barwę zakwestionowano 3 partie (2,0%).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 185 partiach, z czego 11 zakwestionowano (5,9%). Stwierdzono zaniżoną zawartość składnika jajecznego w makaronie jajecznym, obecność niedeklarowanej w składzie mąki z pszenicy zwyczajnej w makaronie oznakowanym jako otrzymany wyłącznie z mąki z przemiału pszenicy durum oraz zawyżoną lub zaniżoną zawartość białka w odniesieniu do deklaracji wynikającej z wartości odżywczej.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 276 partii, z czego w 36 stwierdzono nieprawidłowości (13,0%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku informacji o procentowej zawartości jaj w makaronie jajecznym lub podania jej niezgodnie z prawdą.
  • Braku wskazania pochodzenia podstawowego składnika przy jednoczesnym zamieszczeniu w oznakowaniu wyrobu gotowego informacji „wyprodukowano w Polsce” oraz biało-czerwonej flagi, podczas gdy stosowana semolina pochodziła z Austrii, a kaszka makaronowa z Czech.
  • Podania deklaracji „… 100% naturalne składniki …” przy jednoczesnym stosowaniu proszku jajecznego.
  • Bezprawnego stosowania deklaracji dotyczącej braku GMO.
  • Braku wyróżnienia składnika alergennego (pszenicy, jaj).
  • Błędnego sposobu prezentacji wartości odżywczej.

Źródło: IJHARS 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.