Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej makaronu. Produktami priorytetowymi były: makaron jajeczny i bezjajeczny, wyprodukowany z surowców zbożowych oraz innych surowców (np. roślin strączkowych). Kontrolą objęto 115 podmiotów (45 producentów i 70 sklepów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 151 partii. Ze względu na niewłaściwy wygląd i barwę zakwestionowano 3 partie (2,0%).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 185 partiach, z czego 11 zakwestionowano (5,9%). Stwierdzono zaniżoną zawartość składnika jajecznego w makaronie jajecznym, obecność niedeklarowanej w składzie mąki z pszenicy zwyczajnej w makaronie oznakowanym jako otrzymany wyłącznie z mąki z przemiału pszenicy durum oraz zawyżoną lub zaniżoną zawartość białka w odniesieniu do deklaracji wynikającej z wartości odżywczej.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 276 partii, z czego w 36 stwierdzono nieprawidłowości (13,0%). Dotyczyły one m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pizzy oraz dań gotowych (w tym głównie dań makaronowych w sosach). Dodatkowo sprawdzono jakość użytych składników mlecznych. Kontrolą objęto 61 punktów gastronomicznych.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wprowadzanych do obrotu pod marką własną sieci handlowych.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych utrwalonych termicznie oraz mrożonek warzywnych. Objęto nią 98 podmiotów (49 producentów i 49 sklepów).