Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa wieprzowego w elementach bez opakowania w 49 sklepach.
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 34 partie. Ze względu na cechy wskazujące na zepsucie oraz na wcześniejsze zamrożenie zakwestionowano 5 partii (14,7%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 37 partiach, z czego 2 zakwestionowano (5,4%). Stwierdzono obecność dodanego fosforu i wody.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 328 partii, z czego w 164 stwierdzono nieprawidłowości (50,0%). Dotyczyły one:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej dżemów, konfitur, marmolad, kompotów, owoców w zalewie lub syropie i innych przetworów słodzonych. Objęto nią 113 podmiotów (49 producentów i 64 sklepy).
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała warunki chowu i tuczu gęsi oraz jakość handlową mięsa gęsiego.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Objęto nią 334 podmioty, w tym 226 sklepów i 108 podmiotów działających na pozostałych etapach obrotu (hurtownie, centra dystrybucyjne, giełdy hurtowe, itp.). Skontrolowano 1 644 partie, tym 1 332 partie owoców i warzyw oraz 312 partii ziemniaków.