Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r. – cz. 2

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji (głównie hurtownie), w których sprawdzono 552 partie.

Cechy fizyczne
Wszystkie skontrolowane partie spełniały wymagania jakościowe określone w normach handlowych.

Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 108 partiach (19,6%).  Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły całkowitego braku oznakowania lub niezamieszczenia na opakowaniu wymaganych informacji (np. kraju pochodzenia, klasy jakości, danych identyfikacyjnych podmiotu pakującego/wysyłającego).

Dokumentacja towarzysząca
W toku kontroli zweryfikowano faktury i inne dokumenty towarzyszące kontrolowanym partiom świeżych owoców i warzyw. Nieprawidłowości (niepełne lub błędne informacje o produkcie) stwierdzono w przypadku 57 partii (10,3%).

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn