Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2021
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W ostatnim miesiącu roku 2021 zostało uchwalonych 90 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło 31 zmian w polskim prawie oraz 59 w prawie unijnym.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W ostatnim miesiącu roku 2021 zostało uchwalonych 90 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło 31 zmian w polskim prawie oraz 59 w prawie unijnym.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
New Era of Smarter Food Safety przedstawia możliwe do osiągnięcia cele w zakresie poprawy identyfikowalności, poprawy analiz predykcyjnych, szybszego reagowania na epidemie, rozwiązywania nowych modeli biznesowych, ograniczania zanieczyszczenia żywności i wspierania rozwoju Kultury Bezpieczeństwa Żywności.
Kategoria: Opakowania
Bioplastik na bazie skórki z pomidora, który rozkłada się w środowisku na przestrzeni miesiąca i posiada właściwości zbliżone do komercyjnie stosowanych tworzyw sztucznych – oto najnowsze osiągnięcie naukowców z hiszpańskiego instytutu „La Mayora”.
Kategoria: Składniki Żywności
Pomimo stosowania przez coraz większą liczbę osób, wciąż nie jest w pełni jasne dlaczego i w jaki sposób popularna dieta ketogeniczna oraz tzw. przerywany post oddziałują na organizm.
Kategoria: Składniki Żywności
Naukowcy ustalili jak ustabilizować fikocyjaninę, naturalny barwnik żywności, który zapewnia żywy niebieski pigment. Nie tylko istnieje zaledwie kilka źródeł naturalnego błękitu, to dodatkowo te, które istnieją, często nadają odcienie, które nie są tak żywe, jak ich sztuczne odpowiedniki.
Kategoria: Składniki Żywności
Zespół naukowców z Grenady w Hiszpanii opublikował wyniki doświadczeń in vitro, z których wynika, że cynk może chronić komórki jelita przed stresem termicznym. Rezultaty te otwierają nowe perspektywy w zakresie badań dotyczących wpływu zmian klimatycznych na układ pokarmowy zwierząt i ludzi, który charakteryzuje się wysoką wrażliwością na wysoką temperaturę.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Spełniające wymogi prawne nazewnictwo produktów dedykowanych weganom i wegetarianom wymaga szczegółowej weryfikacji. Możliwość stosowania tzw. nazw „mlecznych” i „mięsnych” dla produktów niezawierających mleka i mięsa jest przedmiotem dyskusji wśród przedsiębiorców i ekspertów.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Z 4461 przebadanych w Indiach próbek oleju przez FSSAI, podejrzewa się, że nawet 24,2% mogło zostać zafałszowanych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Ministrowie rolnictwa Francji i Austrii podpisali wspólną deklarację dotyczącą wzmocnienia produkcji białek roślinnych, takich jak soja, rośliny strączkowe i nasiona oleiste w UE oraz zwiększenia „samowystarczalności UE”.
Kategoria: Biznes
Spółka Kaufland Polska Markety wymagała od dostawców obniżenia ceny produktów rolnych i spożywczych już po ich sprzedaży, nieuczciwie wykorzystując swoją przewagę kontraktową. Ponadto wprowadzała konsumentów w błąd co do kraju pochodzenia warzyw. Prezes UOKiK Tomasz Chróstny nałożył na Kaufland Polska Markety blisko 140 mln zł kar w dwóch decyzjach stwierdzających niezgodne z prawem praktyki.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Od 1 stycznia 2022 r. stosowane są Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. U. L 150 z 14.06.2018 r.) oraz wydane na jego podstawie delegowane i wykonawcze akty UE.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
14 grudnia 2021 r. upłynął pięcioletni okres przejściowy związany z poprawkami kanadyjskich przepisów dotyczących znakowania produktów spożywczych. Ich efektem są zmiany w sposobie etykietowania żywności, szczególnie w odniesieniu do wartości odżywczych oraz składu.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
IJHARS przedstawia wyniki kontroli jakości handlowej ryb poddanych obróbce cieplnej.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej koncentratów i przecierów pomidorowych, ketchupów, sosów pomidorowych oraz soków pomidorowych. Objęto nią 116 podmiotów (31 producentów i 85 sklepów).
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W prawie żywnościowym zarówno na poziomie unijnym jak i prawa krajowego co roku zmianie ulega kilkaset aktów prawnych. Przypominamy najważniejsze z nich, które miały miejsce w roku 2021.
Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności
Wytłoki z czarnej porzeczki mogą być wykorzystane do produkcji naturalnego aromatu dzikiej poziomki.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Jest to już 10. publikacja przygotowana przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotycząca rolnictwa ekologicznego.
Kategoria: Biznes
Główny Inspektorat Sanitarny podaje pilne informacje na temat wymagań dotyczących eksportu do Chin obowiązujące od 1 stycznia 2022.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Opakowania
W 2021 r. przemysł opakowaniowy był nie tylko pod wpływem pandemii, ale także doświadczał dodatkowej presji. Podsumowanie największych problemów, które dotknęły branżę opakowań żywności w mijającym roku.