Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakość handlowa ryb w 2021 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ryb poddanych obróbce cieplnej (np. smażonych, grillowanych i gotowanych) w 23 punktach gastronomicznych.

 

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 28 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 30 partiach. Ze względu na wykrycie DNA innego gatunku ryby zakwestionowano 1 partię (3%).

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 70 partii, z czego w 49 stwierdzono nieprawidłowości (70%). Dotyczyły one:

- Podmiany asortymentowej (flądrę zastąpiono gładzicą).

- Braku podania nazwy opisowej środka spożywczego uwzględniającej zastosowaną obróbkę cieplną.

- Braku wskazania składu składników złożonych (np. chrzanu, ćwikły, sosu).

- Pominięcia w karcie menu formy elementu kulinarnego ryby (np. dzwonka, tusza, filet).

- Braku podania w miejscu sprzedaży (ani w żaden inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu) wykazu składników stosowanych do produkcji wraz z wyróżnieniem alergenów.

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-ryb-w-2021-r 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł rybny

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn