Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa ryb w 2021 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ryb poddanych obróbce cieplnej (np. smażonych, grillowanych i gotowanych) w 23 punktach gastronomicznych.

 

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 28 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 30 partiach. Ze względu na wykrycie DNA innego gatunku ryby zakwestionowano 1 partię (3%).

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 70 partii, z czego w 49 stwierdzono nieprawidłowości (70%). Dotyczyły one:

- Podmiany asortymentowej (flądrę zastąpiono gładzicą).

- Braku podania nazwy opisowej środka spożywczego uwzględniającej zastosowaną obróbkę cieplną.

- Braku wskazania składu składników złożonych (np. chrzanu, ćwikły, sosu).

- Pominięcia w karcie menu formy elementu kulinarnego ryby (np. dzwonka, tusza, filet).

- Braku podania w miejscu sprzedaży (ani w żaden inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu) wykazu składników stosowanych do produkcji wraz z wyróżnieniem alergenów.

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-ryb-w-2021-r 

Autor:IJHARS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł rybny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.