Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

24% przebadanych próbek oleju w Indiach podejrzanych o zafałszowanie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności w Indiach (FSSAI) stwierdził, że z 4461 przebadanych próbek oleju spożywczego 2,42% było niezgodnych z normami bezpieczeństwa, podczas gdy 24,2% nie spełniało kryteriów jakości, co jest równoznaczne z możliwym zafałszowaniem tych produktów.

Wyniki ogólnokrajowego badania olejów spożywczych w Indiach

W sierpniu 2020 r. FSSAI przeprowadził ogólnokrajowe badanie olejów spożwyczych, aby ocenić bezpieczeństwo, jakość i poziom błędnego oznakowania olejów spożywczych dostępnych na rynku.

Spośród 4461 przebadanych próbek - 2,42% uznano za niebezpieczne ze względu na przekroczenie parametrów obejmujących obecność aflatoksyn, pozostałości pestycydów i metali ciężkich na poziomach wyższych niż określone w miejscowych normach bezpieczeństwa żywności.

Co więcej, 24,2% próbek (1080) było niezgodnych z różnymi wskaźnikami jakości, m.in. w odniesieniu do kwasu cyjanowodorowego i współczynnika załamania światła. Niezgodności te mogą wskazywać na możliwość zafałszowania, np. poprzez zmieszanie z innymi olejami lub składnikami. Inne zaobserwowane niezgodności dotyczyły niedotrzymania norm trwałości (liczby kwasowej, zawartości wilgoci, liczby nadtlenkowej, zjełczenia) oraz norm dotyczących dodatków – dimetylopolisiloksanu i trzeciorzędowego butylohydrochinonu.

Ponadto w kategorii błędnego oznakowania etykiety 12,8% próbek (572) uznano za niezgodne. Zastrzeżenia dotyczyły twierdzeń odnośnie wzbogacenia witaminą A oraz D i niespełnienia ogólnych wymogów FSSAI dotyczących etykietowania.

Metodyka badania

Próbki oleju podzielono na 15 różnych rodzajów – olej gorczycowy, olej kokosowy, olej palmowy, olej mieszany, olej z nasion bawełny, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej szafranowy, olej z orzeszków ziemnych, olej rzepakowy, olej z otrębów ryżowych, olej sezamowy, olej kukurydziany, olej lniany, a ostatnią grupę stanowiły wszystkie inne niewymienione oleje. Próbki zostały zebrane z 587 dystryktów w całym kraju przez inspektorów ds. bezpieczeństwa żywności. Próbki te zostały następnie wysłane do laboratoriów stanowych i laboratoriów zgłoszonych przez FSSAI (w tym prywatnych akredytowanych), gdzie zostały przebadane pod kątem parametrów bezpieczeństwa, jakości, błędnego oznakowania - zgodnie z miejscowymi normami. Urząd FSSAI zorganizował spotkanie we wrześniu 2021 r. w celu omówienia kluczowych wyników badania i poprosił odpowiednie władze o zintensyfikowanie działań egzekucyjnych, aby zapobiec fałszowaniu olejów.

Źródła:

1. https://www.livemint.com/news/india/24-edible-oil-samples-adulterated-fssai-11640775486648.html

2. https://fssai.gov.in/upload/press_release/2020/08/5f4904cb324b6Press_Release_Adulteration_Edible_Oil_28_08_2020.pdf

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach Probase360

 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.