W Chinach 30% wszystkich odrzuconych importowanych produktów spożywczych sklasyfikowano jako zafałszowania żywności
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
14.12.2021
W Chinach pośród odrzuconej importowanej żywności w latach 2009-2019 zidentyfikowano wiele problemów związanych z oszustwami żywnościowymi – 30% wszystkich odrzuconych importowanych produktów spożywczych sklasyfikowano jako zafałszowania żywności.
Badania przeprowadzone w latach 2009-2019
Autorzy badania przeanalizowali odrzuconą w Chinach importowaną zafałszowaną żywność. Badanie obejmuje lata 2009-2019 i skoncentrowano się w nim na kraju pochodzenia, porcie wejścia, metodzie fałszowania oraz zafałszowanych substancjach.
Przyjęta w badaniu definicja zafałszowania żywności uwzględnia rzeczywisty stan żywności. W definicji pominięto intencjonalność ze względu na to, że ocena intencjonalności byłaby problematyczna i subiektywna.
Wyniki badania:
- 30,35% (8722/28744) wszystkich odrzuconych importowanych produktów spożywczych sklasyfikowano jako zafałszowanie żywności
- Odrzucona żywność pochodziła ze 112 krajów i regionów – czołowe 3 to Tajwan, Japonia, Stany Zjednoczone
- Porty wejścia zlokalizowane były w 24 prowincjach – czołowe 3 to Szanghaj (29,1%), Fujian (15,9%) i Guangdong (15,6%)
- Przetworzona żywność stanowiła najwyższy odsetek zafałszowań (87,7%), a jadalne produkty rolne stanowiły 12,3%. Według kategorii żywności najwięcej zafałszowań dotyczyło napojów (14,8%), wyrobów cukierniczych (9,1%), herbaty i produktów herbacianych (5,2%), przypraw (5%), alkoholi (5%).
- Niedozwolone wzbogacenie (41,1%), brak lub nieprawidłowe certyfikaty (35,3%) oraz nielegalny import (22,2%) to najczęściej stwierdzane rodzaje zafałszowań
- Zafałszowania dotyczyły głównie zastosowania: niezgłoszonych i/lub zabronionych dodatków do żywności, zakazanych leków weterynaryjnych, substancji niejadalnych oraz tanich zamienników.
W odrzuconych próbkach importowanej żywności nie było żywności pochodzącej z przemytu, dlatego nie została ona objęta zakresem tego badania. Wyniki pomagają scharakteryzować problem zafałszowań importowanej żywności do Chin i stanowią punkt odniesienia dla jego zapobiegania i kontroli.
Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095671352100757X
Wybierz obszar:
Bezpieczeństwo żywności
Food Fraud
Autor: Michał Snopkiewicz
Przeczytaj także
-
06.12.2021
Potencjalnie mogło zostać zafałszowanych nawet 50 milionów butelek. Jednostka policji Mossos d'Esquadra wykryła fałszowanie win z chronioną nazwą (Priorat, Terra Alta, Monstant) przez firmę z Les Borges del Camp
Czytaj więcej
-
02.12.2021
Komisja Europejska opublikowała wyniki pierwszego skoordynowanego planu kontroli autentyczności ziół i przypraw. Badaniom poddano oregano, pieprz, kminek, kurkumę, szafran, paprykę/chili.
Czytaj więcej
-
26.11.2021
Władze brazylijskie wykryły nielegalną rzeźnię, która sprzedawała koninę do 17 restauracji.
Czytaj więcej