Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Chinach 30% wszystkich odrzuconych importowanych produktów spożywczych sklasyfikowano jako zafałszowania żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Chinach pośród odrzuconej importowanej żywności w latach 2009-2019 zidentyfikowano wiele problemów związanych z oszustwami żywnościowymi – 30% wszystkich odrzuconych importowanych produktów spożywczych sklasyfikowano jako zafałszowania żywności.

Badania przeprowadzone w latach 2009-2019

Autorzy badania przeanalizowali odrzuconą w Chinach importowaną zafałszowaną żywność. Badanie obejmuje lata 2009-2019 i skoncentrowano się w nim na kraju pochodzenia, porcie wejścia, metodzie fałszowania oraz zafałszowanych substancjach.

Przyjęta w badaniu definicja zafałszowania żywności uwzględnia rzeczywisty stan żywności. W definicji pominięto intencjonalność ze względu na to, że ocena intencjonalności byłaby problematyczna i subiektywna.

Wyniki badania:

  • 30,35% (8722/28744) wszystkich odrzuconych importowanych produktów spożywczych sklasyfikowano jako zafałszowanie żywności
  • Odrzucona żywność pochodziła ze 112 krajów i regionów – czołowe 3 to Tajwan, Japonia, Stany Zjednoczone
  • Porty wejścia zlokalizowane były w 24 prowincjach – czołowe 3 to Szanghaj (29,1%), Fujian (15,9%) i Guangdong (15,6%)
  • Przetworzona żywność stanowiła najwyższy odsetek zafałszowań (87,7%), a jadalne produkty rolne stanowiły 12,3%. Według kategorii żywności najwięcej zafałszowań dotyczyło napojów (14,8%), wyrobów cukierniczych (9,1%), herbaty i produktów herbacianych (5,2%), przypraw (5%), alkoholi (5%).
  • Niedozwolone wzbogacenie (41,1%), brak lub nieprawidłowe certyfikaty (35,3%) oraz nielegalny import (22,2%) to najczęściej stwierdzane rodzaje zafałszowań
  • Zafałszowania dotyczyły głównie zastosowania: niezgłoszonych i/lub zabronionych dodatków do żywności, zakazanych leków weterynaryjnych, substancji niejadalnych oraz tanich zamienników.

W odrzuconych próbkach importowanej żywności nie było żywności pochodzącej z przemytu, dlatego nie została ona objęta zakresem tego badania. Wyniki pomagają scharakteryzować problem zafałszowań importowanej żywności do Chin i stanowią punkt odniesienia dla jego zapobiegania i kontroli.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095671352100757X 

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.