Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki skoordynowanego planu KE kontroli ziół i przypraw – wysokie zagrożenie zafałszowaniem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska 23 listopada 2021 r. opublikowała wyniki pierwszego skoordynowanego planu kontroli autentyczności ziół i przypraw, zainicjowanego przez Dyrekcję Generalną ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności. Uczestniczyło 21 państw członkowskich UE, Szwajcaria i Norwegia.

JRC (Wspólne Centrum Badawcze) przeprowadziło prawie 10 000 analiz na 1885 próbkach, stosując najnowocześniejsze techniki analityczne w celu oceny autentyczności sześciu różnych ziół i przypraw – oregano, pieprzu, kminku, kurkumy, szafranu, papryki/chili.

Metodyka

Autentyczność i czystość ziół oraz przypraw została oceniona na podstawie odpowiednich norm ISO. W przypadku gdy próbka nie spełniała tych przepisów w odniesieniu do substancji obcych i popiołu całkowitego, uznawano ją za podejrzaną o fałszerstwo. Ponadto jako dowód potwierdzający wykorzystano wyniki dodatkowych badań ukierunkowanych na określone biomarkery ziół i przypraw. Po raz pierwszy organy krajowe odpowiedzialne za kontrole żywności oraz Komisja połączyły swoje doświadczenie i zasoby, aby skupić się na sektorze ziół i przypraw w celu ochrony konsumentów przed wprowadzającymi w błąd i potencjalnie niebezpiecznymi produktami.

Zagrożone zafałszowaniem zioła i przyprawy

Odsetek próbek, które uznano za zagrożone zafałszowaniem był następujący: 48% oregano, 17% pieprz, 14% kminek, 11% kurkuma, 11% szafran, 6% papryka/chili. Najbardziej narażone na zafałszowanie oregano w większości przypadków zanieczyszczone było liśćmi oliwnymi.

Na podstawie tych wyników Komisja wezwała podmioty gospodarcze do opracowania natychmiastowego planu działania w celu zaradzenia sytuacji, która jest szkodliwa dla interesów i zdrowia konsumentów, ale także dla samego sektora ziół i przypraw oraz jego uczciwych podmiotów. Komisja wezwała również władze krajowe do zwiększenia oficjalnych kontroli w sektorze, w celu zniechęcania do stosowania nieuczciwych praktyk i karania sprawców dokonujących nadużyć.

Tło działań

Dotychczasowe informacje wskazywały, że zafałszowane zioła i przyprawy są obecne na rynku UE, ale często pozostają niewykryte. Dlatego w 2019 r. Komisja Europejska ustanowiła skoordynowany plan kontroli, w którym zwróciła się do państw członkowskich UE, Norwegii i Szwajcarii o pobranie próbek niektórych ziół i przypraw oraz przesłanie ich do analizy we Wspólnym Centrum Badawczym. Skoordynowany plan kontroli jest do tej pory największym dochodzeniem w sprawie autentyczności ziół i przypraw kulinarnych pod względem uczestniczących krajów i liczby przeprowadzonych analiz.

Źródło: https://ec.europa.eu/food/safety/agri-food-fraud/eu-coordinated-actions/coordinated-control-plans/herbs-and-spices-2019-2021_en

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach Probase360

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.