Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Burgery z nielegalnej koniny w brazylijskich restauracjach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Władze brazylijskie wykryły nielegalną rzeźnię, która sprzedawała koninę do 17 restauracji w mieście Caxias do Sul z przeznaczeniem na burgery. Według dochodzenia nawet 60% miejscowych burgerowni mogło zaopatrywać się w mięso z miejsca podejrzanego o potajemny ubój koni. Aresztowano 6 osób w tej sprawie.

Dochodzenie

Operacja rozpoczęła się we wrześniu 2021 r., po tym jak władze otrzymały skargę, która mówiła o możliwej nielegalnej sprzedaży koniny i uboju koni, co prawdopodobnie trwało od co najmniej 7 miesięcy. Władze do akcji zaangażowały około 70 osób i wydały 15 nakazów przeszukania i zajęcia.

Naukowcy ustalili obecność koniny w dużej ilości mięsa w postaci hamburgerów, wykryto też domieszki indyka oraz wieprzowiny. Według prokuratora skala oszustwa obejmuje wprowadzanie około 800 kg mięsa tygodniowo. Trwa dochodzenie, które ma określić, czy restauracje wiedziały, że kupują koninę i inne rodzaje mięsa.

Według prokuratury restauracje, które kupowały mięso mogły nie wiedzieć, że jest to konina. Faktem jednak jest, że restauracje musiały wiedzieć, że jest to mięso nieregularne, pochodzące z nielegalnego obiegu. Mięso oferowane było po zaniżonych cenach. Ponadto zajęte przez władze mięso było pakowane w torby z tworzywa sztucznego, a transakcja nie była dokumentowana, nie wystawiono też faktur.

Nielegalny zakład uboju

Władze zlokalizowały nielegalny zakład uboju, który nie posiadał zezwolenia na ubój i sprzedaż mięsa. W obszarze przetwarzania panowały nieodpowiednie warunki higieniczne oraz sanitarne. Do produkcji hamburgerów używano m.in. zepsutego i umytego mięsa, które mieszano z innymi. Ponadto niezgodności dotyczyły kwestii dobrostanu zwierząt i warunków uboju. Władze zajęły około 1,5 tony hamburgerów i mięsa, pięć koni, trzy krowy.

Źródło:

https://g1.globo.com/rs/rio-grande-do-sul/noticia/2021/11/18/abatedouro-suspeito-de-vender-carne-de-cavalo-atendia-60percent-das-hamburguerias-de-caxias-do-sul-diz-mp.ghtml

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach Probase360

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.