Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Francja i Austria proszą KE o opracowanie unijnej strategii dot. białek roślinnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pandemia COVID-19 wzmocniła „odporność” europejskiego rolnictwa, które było w stanie zapewnić „wystarczającą, bezpieczną, przystępną cenowo i wysokiej jakości żywność”. Jednak potencjał rolnictwa nie jest jeszcze w pełni wykorzystany, ponieważ UE nadal jest uzależniona od importu produktów białkowych pochodzenia roślinnego z krajów trzecich.

Ministrowie rolnictwa Francji - Julien Denormandie i Austrii - Elisabeth Köstinger podpisali pod koniec grudnia wspólną deklarację dotyczącą wzmocnienia produkcji białek roślinnych, takich jak soja, rośliny strączkowe i nasiona oleiste w UE oraz zwiększenia „samowystarczalności UE”.

W swojej deklaracji przypominają o „wielkim potencjale” produkcji białka roślinnego oraz o „wysokim poziomie” technik i standardów produkcji roślinnej w UE, zwłaszcza w porównaniu z krajami trzecimi. Zachęcanie do produkcji białka w Europie pozwoliłoby UE „stawić czoła” wyzwaniom środowiskowym i klimatycznym. Takie zobowiązanie byłoby zgodne z unijnym pakietem Fit for 55, w ramach którego Komisja Europejska dąży do 55% redukcji emisji do 2030 r. Byłoby również zgodne z unijną strategią „od pola do stołu”, która ma na celu uczynienie żywności bardziej zdrową i produkowaną w sposób zrównoważony.

Apel do Komisji Europejskiej o opracowanie europejskiej strategii

We wspólnej deklaracji Francja i Austria wzywają również Komisję Europejską do opracowania europejskiej strategii w oparciu o raport wykonawczy z 2018 r. na temat rozwoju białek roślinnych w UE. Zdaniem ministrów wiązałoby się to ze wzmocnieniem produkcji krajowej do standardów unijnych, przy jednoczesnym skróceniu szlaków transportowych przez branże przetwórstwa spożywczego oraz lokalnych i regionalnych łańcuchów dostaw.

Deklaracja wzywa również do kładzenia większego nacisku na hodowlę roślin, aby „przyczynić się do przygotowania roślin wysokobiałkowych na przyszłość” – coś, co francuski rząd potwierdził, że będzie częścią „trzeciej rewolucji rolniczej” we Francji do 2030 roku.

Badania i innowacje

Francja i Austria podkreśliły również znaczenie promowania badań i innowacji, „w szczególności poprzez transnarodowe programy badawcze” dotyczące białek roślinnych, zwłaszcza w ramach programu badawczego Horizon Europe, którego budżet wynosi 95,5 mld euro na lata 2021-2027.

Poprzez wspólną deklarację Francja i Austria mają nadzieję zachęcić do bliższej współpracy między krajami UE w celu ułatwienia „lepszej struktury gospodarczej” sektora białek roślinnych na poziomie europejskim.

Według francuskiego ministra rolnictwa, przeniesienie produkcji białek roślinnych do Europy miałoby „ogromne znaczenie”, podkreślając również „korzyści środowiskowe tych upraw” i ich rolę w suwerenności żywnościowej.

Minister J. Denormandie wskazał również na „bezsens polegania na imporcie produktów odpowiedzialnych za wylesianie” – problemie, w walkę z którym Francja jest zaangażowana i zamierza tą walkę kontynuować podczas sześciomiesięczną prezydencję Rady UE od 1 stycznia.

Źródło: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/france-and-austria-urge-brussels-to-develop-eu-plant-based-protein-strategy/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Owoce i warzywa Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.