Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cynk może chronić przewód pokarmowy przed wysoką temperaturą

Kategoria: Składniki Żywności

Negatywne skutki zmian klimatu

Zespół naukowców z Grenady w Hiszpanii opublikował wyniki doświadczeń in vitro, z których wynika, że cynk może chronić komórki jelita przed stresem termicznym. Rezultaty te otwierają nowe perspektywy w zakresie badań dotyczących wpływu zmian klimatycznych na układ pokarmowy zwierząt i ludzi, który charakteryzuje się wysoką wrażliwością na wysoką temperaturę.

Stres oksydacyjny i stan zapalny w jelitach

Rosnące temperatury w skali globalnej mogą przyczynić się do rozwoju problemów trawiennych, ponieważ jelita są szczególnie wrażliwe na ciepło. Nadmierna temperatura powoduje zwiększoną przepuszczalność bariery jelitowej, stres oksydacyjny w komórkach przewodu pokarmowego i stan zapalny. Hiszpańscy badacze postanowili więc zweryfikować hipotezę, zgodnie z którą składniki żywności o właściwościach przeciwutleniających, takie jak cynk, mogą przeciwdziałać uszkodzeniom jelit spowodowanym ekspozycją na ciepło

Zaburzenia trawienia i wchłaniania

Wyniki badań potwierdziły, że wysoka temperatura wpływa negatywnie na przewód pokarmowy, nasilając przepuszczalność bariery komórkowej i stres oksydacyjny. Może to skutkować zaburzeniami trawiennymi, a także problemami z prawidłowym wchłanianiem składników odżywczych. Jak się jednak okazało, cynk wykazuje w tym kontekście działanie ochronne.

Doświadczenia na liniach komórkowych

Badacze przeprowadzili doświadczenia na liniach komórek jelitowych pochodzenia ludzkiego, z których część odżywiana była w standardowy sposób, u części natomiast wprowadzono dodatkowo suplementację cynkiem. Następnie hodowle komórkowe poddawane były działaniu różnych temperatur – 37 stopni, co odzwierciedla prawidłowe warunki panujące wewnątrz organizmu człowieka, oraz 41 i 42 stopni, co odpowiada niewielkiemu stresowi cieplnemu.

Ochronny potencjał cynku

Wyniki eksperymentów pokazały, że dodatek cynku zmniejszył wydzielanie enzymu dehydrogenazy mleczanowej, który stanowi marker uszkodzeń błony komórkowej. Suplementacja tym składnikiem mineralnym obniżyła również poziom wolnych rodników i zwiększyła aktywność enzymów antyoksydacyjnych. Ponadto cynk częściowo ograniczył utratę integralności przez komórki nabłonka jelitowego wywołaną stresem termicznym. Mimo że badania przeprowadzono w ściśle kontrolowanych warunkach laboratoryjnych z wykorzystaniem technik in vitro, wskazują one na potencjalne korzyści z suplementacji cynkiem w kontekście przeciwdziałania negatywnym skutkom podwyższonej temperatury.

Źródła:

 

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464621002188
  2. https://fundaciondescubre.es/noticias/confirman-la-capacidad-regenerativa-del-zinc-en-celulas-intestinales-humanas/?fbclid=IwAR2gKqN0Q6cPvAy6i4q6O9dWt8QNXaLWHopzd9uwGTQTjv1pMzTK_Pgvrbk
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.