Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wytwarzanie aromatu poziomek z wytłoków owocowych

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Poziomka to bardzo ceniony owoc ze względu na jej intensywny aromat i wyjątkowo słodki smak. Z publikacji w  „Journal of Agricultural and Food Chemistry” dowiadujemy się o możliwości wyprodukowania  aromatu dzikiej poziomki, przy użyciu jadalnego grzyba i  odpadów poprodukcyjnych z soku czarnej porzeczki.

Niektóre gatunki grzybów są mistrzami w przekształcaniu materiału roślinnego w przyjemne związki zapachowe, w tym wanilinę, keton malinowy czy benzaldehyd- przypominający zapach migdałów. Wolfiporia  cocos to  jadalny grzyb powodujący brązową zgniliznę,  o wyjątkowych właściwościach dekompozycyjnych. Grzyb ten  rozkłada różne produkty spożywcze na przykład cząstki herbaty i skórkę marchwi, uwalniając podczas tego procesu intensywnie owocowe i kwiatowe aromaty.

Obfity i bogaty w składniki odżywcze substrat pochodził  z odpadów przy produkcji  soku z czarnej porzeczki. Wytłoki bo o nich tu mowa składają się  z dużej ilości miazgi, nasion i skórek i zwykle są wyrzucane. Tym razem zastosowano je do hodowli Wolfiporii  cocos dostosowując warunki tak, aby w naturalny sposób wytworzyć niepowtarzalny aromat kojarzony z poziomkami, który jest wyjątkowo ceniony  przez przemysł spożywczy.

Początkowo naukowcy hodowali Wolfiporię cocos na wytłokach z czarnej porzeczki jako jedynym źródle pożywienia dla grzyba.  Następnie zdecydowano o dodaniu do podłoża pożywki składającej się z azotanu amonu, monohydratu L-asparginianu sodu, fosforanu monopotasowego i jeszcze kilku innych substancji, i wtedy  wyprodukowany został zapach podobny do dzikich poziomek.

Aby dokładnie określić związki, które przyczyniły się do powstania zapachu, naukowcy wykorzystali chromatografię gazową, spektrometrię mas i olfaktometrię (GC-MS-O) oraz 10-ciu przeszkolonych testerów. Najbardziej intensywny zapach, który odczuwał panel sensoryczny, dawały cztery związki:  (R)-linalol, antranilan metylu, geraniol i 2-aminobenzaldehyd.

Kolejnym krokiem jaki zastosowali  naukowcy było sztuczne połączenie tych czterech związków w jeden modelowy aromat oceniony przez panel organoleptyczny  jako bardzo podobny do zapachu poziomki.

Podsumowując,  uprawiając Wolfiporię cocos na odpadach spożywczych, można  w zrównoważony i opłacalny sposób wytwarzać aromaty, do potencjalnego wykorzystania w produkcji przemysłowej.

 

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211117100046.htm

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Eko Owoce i warzywa Procesy i Technologie

Autor: Trzos-Błądek Elżbieta

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.