Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy łamią kod naturalnego niebieskiego barwnika

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Cornell opublikowali niedawno w czasopiśmie BioMacromolecules wyniki swoich badań dotyczących ustaleń jak ustabilizować fikocyjaninę, barwnik żywności, który zapewnia żywy niebieski pigment.

To naturalne białko pochodzące z alg jest głównym składnikiem spiruliny i od dawna jest znane jako źródło naturalnych niebieskich odcieni, ale jego właściwości barwne szybko zanikają, jeśli zostaną wprowadzone do zakwaszonych napojów lub poddane obróbce termicznej.

Naukowcy odkryli, że istnieje ścisły związek między strukturą białka tych alg a stabilnością koloru. Testując odcienie błękitu, który wydziela się na różnych poziomach kwasowości, naukowcy stworzyli wyraźny obraz tego, jak różne poziomy pH wpływają na intensywność błękitu. Dzięki tej dogłębnej wiedzy na temat właściwości białka alg autorzy badania uważają, że mają teraz możliwość ustabilizowania tego białka w celu zapewnienia jednolitego koloru.

Stabilny, naturalny niebieski barwnik

Barwnik niebieski to trudny do zastąpienia naturalnymi odcieniami kolor. Nie tylko istnieje zaledwie kilka źródeł naturalnego błękitu, to dodatkowo te, które istnieją, często nadają odcienie, które nie są tak żywe, jak ich sztuczne odpowiedniki.

Zamiast tego przypominają spleśniałe odcienie, które wyzwalają ewolucyjnie zaprogramowane ostrzeżenia o niebezpieczeństwie. Ponieważ ludzie są tak wrażliwi na kolory w żywności, ważne jest, aby uzyskać odpowiedni odcień – co w przypadku niebieskiego oznacza bogaty, żywy i nasycony.

Przez lata producenci pracowali ze składnikami, od fioletowej kapusty po tropikalny owoc huito, aby odtworzyć głęboki błękit, którego używa tak wiele marek. Jednak te alternatywy odniosły jedynie marginalny sukces. Algi, a dokładniej spirulina, okazały się najbardziej obiecującym kandydatem do uzyskania naturalnego błękitu. Niemniej jednak, aż do tego niedawnego odkrycia naukowców, trudno było używać tego naturalnego barwnika w wielu różnych zastosowaniach. Co gorsza, podaż spiruliny jest ograniczona, co oznacza, że nawet gdyby producenci byli w stanie ustabilizować to naturalne źródło błękitu, kolejnym wyzwaniem byłoby zapewnienie wystarczającej podaży.

Ponieważ niebieski jest najczęstszą odpowiedzią na ulubiony kolor ludzi, według Forbesa producenci prawdopodobnie będą nadal wytrwale szukać odpowiedniego naturalnego odcienia tego pożądanego koloru. I chociaż to odkrycie stanowi znaczący przełom, wciąż czeka nas wiele przeszkód, w tym ustalenie, w jaki sposób ustabilizować błękit spiruliny do wykorzystania w różnych zastosowaniach spożywczych.

Źródło: https://news.cornell.edu/stories/2021/12/wild-blue-wonder-x-ray-beam-explores-food-color-protein

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.