Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zamieszczenie w etykietowaniu dodatkowych informacji w przypadku użycia określonych barwników

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

  • Warto pamiętać, że w przypadku stosowania wybranych barwników istnieje konieczność zamieszczania dodatkowych deklaracji w etykietowaniu produktów spożywczych.
  • Załącznik V do rozporządzenia nr 1333/2008 określa wykaz barwników, w przypadku których użycia, etykiety środków spożywczych powinny zawierać dodatkową informację o treści:

„[nazwa lub numer E barwnika(-ów)] może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.”

  • Taka informacja ta będzie musi znaleźć się na etykietach środków spożywczych zawierających m.in. barwniki takie jak żółcień pomarańczowa (E 110), czerwień allura (E 129) czy tartrazyna (E 102).
  • Niektóre produkty są jednak objęte zwolnieniem z tego obowiązku, np. napoje o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % objętościowo.

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn