Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
„[nazwa lub numer E barwnika(-ów)] może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.”
Przeczytaj także
Przepisy prawa żywnościowego nie regulują bezpośrednio użycia określenia „bez dodatku glutaminianu monosodowego” w znakowaniu produktów. Zatem pod jakimi warunkami można się nim posługiwać?
Przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 nie zawsze dają przedsiębiorcom odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące znakowania produktów. Przykładowo w ramach kategorii składników „cukier” dopuszczono „wszystkie rodzaje sacharozy” nie precyzując jednak jakie substancje można do nich zaliczyć. Co zatem może zrobić w takim przypadku przedsiębiorca?
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie potwierdził nieprawidłowość określenia typu "terapeutyczny" w znakowaniu żywności.
Polecane produkty