Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Manipulacja aktywnością enzymów
Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii oraz amerykańskiego Narodowego Instytutu Starzenia się wskazuje, że naturalnie występujące w owocach jagodowych barwniki, znane jako antocyjany, zwiększają aktywność enzymu sirtuiny 6 w komórkach nowotworowych. Manipulacja działaniem tego enzymu może stworzyć nowe możliwości w leczeniu raka. Sirtuiny to enzymy regulujące ekspresję genów kontrolujących funkcje komórkowe poprzez wpływ na kluczowe biochemiczne szlaki sygnalizacyjne. Procesy starzenia powodują zmiany w funkcjonowaniu sirtuiny, co w konsekwencji przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń. Sirtuina 6, zwana w skrócie SIRT6, należy do mniej znanych enzymów, które mają również związek z metabolizmem glukozy.
Borówki i czarne porzeczki
Jak mówi główna autorka badania, doktor farmacji Minna Rahnasto-Rilla, „najbardziej interesujące rezultaty, które uzyskaliśmy, mają związek z cyjanidyną – związkiem należącym do antocyjanów, występującym obficie w borówkach czarnych, czarnych porzeczkach i borówkach czerwonych”. Okazało się, że cyjanidyna zwiększa poziom SIRT6 w ludzkich komórkach raka jelita grubego. Naukowcy odkryli również, że flawonoid ten zmniejsza ekspresję genów nowotworowych Twist1 oraz GLUT1, zwiększając zarazem ekspresję genu supresora nowotworowego FoCO3.
Przeciwnowotworowe antocyjany
Badacze z Finlandii stworzyli model komputerowy, pozwalający przewidywać jak różne flawonoidy pochodzenia roślinnego wpływają na regulację enzymu SIRT6. Wyniki sugerują, że antocyjany zwiększają aktywację SIRT6, co może odgrywać istotną rolę w patogenezie nowotworów. Badanie to może także przyczynić się do opracowania nowych leków opartych o manipulację aktywnością SIRT6.
Regulacja ekspresji genów
Zespół Badań nad Sirtuiną, działający na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Wschodniej Finlandii, skupia się na analizie właściwości antocyjanów z owoców jagodowych pod kątem aktywacji SIRT6 w celu ograniczenia ekspresji genów nowotworowych oraz zahamowania wzrostu komórek rakowych. Badacze z Zespołu opracowują też nowe związki, mające wpływ na epigenetyczną regulację funkcjonowania genów.
Źródło:
Przeczytaj także
Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) zwana potocznie mini kiwi jest rośliną, której owoce w niedalekiej przyszłości mogą stać się smacznym i zdrowym składnikiem diety Polaków. W naszym klimacie możliwa jest uprawa niektórych odmian tej...
W badaniach przeprowadzonych przez grupę badawczą Inserm (Centrum Badań Epidemiologicznych i Zdrowia Populacji , Villejuif, Francja), opublikowanych w The European Association for the Study of Diabetes (EASD) zaobserwowano, że...
Wyniki badania przeprowadzonego wśród osób starszych, opublikowane w czasopiśmie Frontier in Aging Neuroscience wskazują, że spożywanie luteiny powiązane jest z zachowaniem "inteligencji skrystalizowanej". Jest to rodzaj inteligencji...