Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prozdrowotne właściwości barwników z owoców jagodowych

Kategoria: Składniki Żywności

Manipulacja aktywnością enzymów

Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii oraz amerykańskiego Narodowego Instytutu Starzenia się wskazuje, że naturalnie występujące w owocach jagodowych barwniki, znane jako antocyjany, zwiększają aktywność enzymu sirtuiny 6 w komórkach nowotworowych. Manipulacja działaniem tego enzymu może stworzyć nowe możliwości w leczeniu raka. Sirtuiny to enzymy regulujące ekspresję genów kontrolujących funkcje komórkowe poprzez wpływ na kluczowe biochemiczne szlaki sygnalizacyjne. Procesy starzenia powodują zmiany w funkcjonowaniu sirtuiny, co w konsekwencji przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń. Sirtuina 6, zwana w skrócie SIRT6, należy do mniej znanych enzymów, które mają również związek z metabolizmem glukozy.

Borówki i czarne porzeczki

Jak mówi główna autorka badania, doktor farmacji Minna Rahnasto-Rilla, „najbardziej interesujące rezultaty, które uzyskaliśmy, mają związek z cyjanidyną – związkiem należącym do antocyjanów, występującym obficie w borówkach czarnych, czarnych porzeczkach i borówkach czerwonych”. Okazało się, że cyjanidyna zwiększa poziom SIRT6 w ludzkich komórkach raka jelita grubego. Naukowcy odkryli również, że flawonoid ten zmniejsza ekspresję genów nowotworowych Twist1 oraz GLUT1, zwiększając zarazem ekspresję genu supresora nowotworowego FoCO3.

Przeciwnowotworowe antocyjany

Badacze z Finlandii stworzyli model komputerowy, pozwalający przewidywać jak różne flawonoidy pochodzenia roślinnego wpływają na regulację enzymu SIRT6. Wyniki sugerują, że antocyjany zwiększają aktywację SIRT6, co może odgrywać istotną rolę w patogenezie nowotworów. Badanie to może także przyczynić się do opracowania nowych leków opartych o manipulację aktywnością SIRT6.

Regulacja ekspresji genów

Zespół Badań nad Sirtuiną, działający na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Wschodniej Finlandii, skupia się na analizie właściwości antocyjanów z owoców jagodowych pod kątem aktywacji SIRT6 w celu ograniczenia ekspresji genów nowotworowych oraz zahamowania wzrostu komórek rakowych. Badacze z Zespołu opracowują też nowe związki, mające wpływ na epigenetyczną regulację funkcjonowania genów.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29515203

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.