Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Prozdrowotne właściwości barwników z owoców jagodowych

Kategoria: Składniki Żywności

Manipulacja aktywnością enzymów

Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii oraz amerykańskiego Narodowego Instytutu Starzenia się wskazuje, że naturalnie występujące w owocach jagodowych barwniki, znane jako antocyjany, zwiększają aktywność enzymu sirtuiny 6 w komórkach nowotworowych. Manipulacja działaniem tego enzymu może stworzyć nowe możliwości w leczeniu raka. Sirtuiny to enzymy regulujące ekspresję genów kontrolujących funkcje komórkowe poprzez wpływ na kluczowe biochemiczne szlaki sygnalizacyjne. Procesy starzenia powodują zmiany w funkcjonowaniu sirtuiny, co w konsekwencji przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń. Sirtuina 6, zwana w skrócie SIRT6, należy do mniej znanych enzymów, które mają również związek z metabolizmem glukozy.

Borówki i czarne porzeczki

Jak mówi główna autorka badania, doktor farmacji Minna Rahnasto-Rilla, „najbardziej interesujące rezultaty, które uzyskaliśmy, mają związek z cyjanidyną – związkiem należącym do antocyjanów, występującym obficie w borówkach czarnych, czarnych porzeczkach i borówkach czerwonych”. Okazało się, że cyjanidyna zwiększa poziom SIRT6 w ludzkich komórkach raka jelita grubego. Naukowcy odkryli również, że flawonoid ten zmniejsza ekspresję genów nowotworowych Twist1 oraz GLUT1, zwiększając zarazem ekspresję genu supresora nowotworowego FoCO3.

Przeciwnowotworowe antocyjany

Badacze z Finlandii stworzyli model komputerowy, pozwalający przewidywać jak różne flawonoidy pochodzenia roślinnego wpływają na regulację enzymu SIRT6. Wyniki sugerują, że antocyjany zwiększają aktywację SIRT6, co może odgrywać istotną rolę w patogenezie nowotworów. Badanie to może także przyczynić się do opracowania nowych leków opartych o manipulację aktywnością SIRT6.

Regulacja ekspresji genów

Zespół Badań nad Sirtuiną, działający na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Wschodniej Finlandii, skupia się na analizie właściwości antocyjanów z owoców jagodowych pod kątem aktywacji SIRT6 w celu ograniczenia ekspresji genów nowotworowych oraz zahamowania wzrostu komórek rakowych. Badacze z Zespołu opracowują też nowe związki, mające wpływ na epigenetyczną regulację funkcjonowania genów.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29515203

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn