Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mini kiwi – nowy, atrakcyjny składnik naszej diety

Kategoria: Składniki Żywności

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) zwana potocznie mini kiwi jest rośliną, której owoce w niedalekiej przyszłości mogą stać się smacznym i zdrowym składnikiem diety Polaków. W naszym klimacie możliwa jest uprawa niektórych odmian tej wartościowej rośliny. Do najpopularniejszych odmian towarowych odpornych na mróz należą: Geneva, Weiki i Ananasnaya. Dobrze w naszym klimacie sprawdza się również nowa odmiana „Bingo” wychodowana przez naukowców SGGW w Warszawie. Roślina ta wyrasta do 10 m i rodzi 30-50 kg owoców. Z roku na rok w Polsce rośnie powierzchnia plantacji Aktinidi ostrolistnej, której owoce zbiera się we wrześniu. Owoce mają jasnozieloną skórkę z różowo czerwonym rumieńcem, osiągają masę od kilku do kilkunastu gramów. Miąższ z licznymi drobnymi nasionami jest zielony lub żółtawy. Jagody mają słodko-kwaśny smak i delikatny ananasowy aromat a bezwłosa, delikatna skórka umożliwia spożywanie owoców w całości.

Mini kiwi w 100 g świeżych owoców zawiera od 16,6 do 21,5% cukrów, od 8,7 do 13,6% suchej substancji oraz od 210 do 760 mg związków garbnikowych i barwiących (katechin, flawonoidów leukoantocyjanów) związków o działaniu antyoksydacyjnym. Zawartość witaminy C jest zależna od gatunku w  popularnych odmianach krajowych waha się między 86,1 a 420 mg/100 g świeżej masy. Na uwagę zasługuje również zawartość enzymu proteolitycznego aktynidyny, który rozkłada niektóre wiązania białek przyspieszając trawienie: serów, jogurtów, jajek oraz mięsa i ryb. Wyniki prowadzonych aktualnie badań, wskazują na silne działanie prozdrowotne tych owoców. Spożywanie mini kiwi może obniżać poziom cholesterolu oraz redukować nadciśnienie. Owoce aktinidii mogą być wykorzystywane do produkcji wyrobów cukierniczych, napojów soków, kompotów, marmolad, galaretek dżemów. Silny aromat i kwaskowy smak owoców powoduje, że mogą być również wykorzystywane w przemyśle gorzelniczym do produkcji likierów, piw i wódek smakowych. Wysuszone owoce mogą być składnikiem przekąsek zbożowo-owocowych oraz mieszanek musli. Potwierdzono również możliwość zastosowania ekstraktów z owoców aktinidii do wzbogacania pieczywa bezglutenowego. Aktywność enzymatyczna powoduje, że stają się coraz częściej składnikiem suplementów diety i preparatów wspomagających trawienie.

Prowadzone w Katedrze Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji prace nad opracowaniem skutecznych metod utrwalania tych owoców sprawią, że staną się one atrakcyjnym pod względem smakowym i odżywczym składnikiem naszej codziennej diety.

mgr inż. Michał Bialik, dr hab. Ewa Gondek, dr inż. Artur Wiktor

Wydział Nauk o Żywności SGGW

Autor:PTTŻ
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.