Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Skórki owocowe - smaczna i zdrowa przekąska nie tylko dla alergików

Kategoria: Składniki Żywności

WHO wymienia niskie spożycie warzyw i owoców, jako jeden z dziesięciu najważniejszych czynników ryzyka zagrażających zdrowiu. Zwiększenie spożycia owoców wymaga ich utrwalenia, jednym ze sposobów jest suszenie owoców w całości lub w plastrach. Suszenie musów owocowych w postaci skórek owocowych jest rzadziej stosowane, tymczasem produkt ten jest znany na całym świecie (np. gruzińskie „Tklapi”), a w ostatnich latach optymalizuje się proces przemysłowego wytwarzania skórek, z zastosowaniem nowoczesnych technologii suszenia, wzbogacając surowce w różne dodatki, niekoniecznie korzystne dla zdrowia.

Czym jest skórka owocowa?

Skórka owocowa, zwana również batonikiem lub rolką owocową, jest wytwarzana przez odwadnianie puree z owoców do postaci cienkiej, elastycznej i płaskiej warstwy wyglądem przypominającej „skórę”. Może być produkowana ze wszystkich dostępnych owoców, przy czym najlepszym surowcem są jabłka, które mogą być wzbogacane dodatkiem innych owoców lub warzyw. Jest to naturalnie słodki produkt, przy czym w procesie wytwarzania można stosować dosładzanie naturalnym miodem. Suszenie w temperaturze 65ºC pozwala zachować właściwości prozdrowotne  owoców, w tym składniki antyoksydacyjne i mineralne, a nawet witaminę C, bez generowania nadmiernych ilości HMF. Czas suszenia zależy od wyjściowej zawartości wody w surowcu i grubości suszonej warstwy. Odwodnienie produktu w połączeniu w naturalną wysoką zawartością cukrów i kwaśnym pH powoduje, że otrzymany produkt charakteryzuje się wydłużoną trwałością i jakością nawet przez kilka miesięcy, bez konieczności wprowadzania substancji konserwujących.

Bezpieczny przysmak

Skórki owocowe są więc naturalnym słodkim przysmakiem, całkowicie bezpiecznym, nie zawierającym chemicznych substancji dodatkowych, co jest szczególnie ważne dla małych alergików. Produkt ten jest jednak mało znany w Polsce, wytwarzany wyłącznie sposobem domowym. Tymczasem doskonale spełnia wymogi dotyczące produktów dopuszczonych do sprzedaży w sklepikach szkolnych, jest dobrze akceptowany przez konsumentów i powinien wzbudzić zainteresowanie branży przetwórstwa owocowo-warzywnego.

 

Dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR

Mgr inż. Monika Wesołowska

Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytet Rzeszowski

 

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Owoce i warzywa

Autor: PTTŻ

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.