Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ferrytyna - nowy sposób na zwalczanie niedoborów żelaza?

Kategoria: Składniki Żywności

Niedobory żelaza są najczęściej występującą na świecie formą niedożywienia, która wg szacunków WHO dotyka ok 2 mld ludzi, mieszkańców zarówno krajów rozwijających się jak i uprzemysłowionych. Co więcej, nawet łagodne niedobory żelaza wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Problem ten dotyczy przede wszystkim dzieci i kobiet w wieku przedmenopauzalnym. Niedobory żelaza obniżają zdolności poznawcze, hamują wzrost, obniżają odporność, a ze względu na ograniczanie ilości  transportowanego tlenu do mięśni wpływają na wydolność organizmu.

Z tego powodu zapoczątkowano wiele międzynarodowych i rządowych programów, mających na celu zwiększenie podaży żelaza w diecie człowieka. WHO uznaje, że najbardziej skuteczną formą zapobiegania niedoborom żelaza jest nie suplementacja, lecz wzbogacanie żywności, w tym przede wszystkim powszechnie spożywanych produktów przetwórstwa zbóż.

W żywieniu człowieka wyróżnia się dwie formy żelaza, hemowe oraz niehemowe. Okazuje się, że związki te istotnie różnią się przyswajalnością. Wśród nich wyróżnia się ferrytyna, czyli powszechnie występujące w organizmach białko odpowiadające za neutralizację toksycznego żelaza, jego magazynowanie, a także będące doskonałym donorem przechowywanego żelaza w sytuacji wystąpienia jego niedoborów. Co więcej, mechanizm wchłaniania żelaza ferrytynowego jest odmienny, niż żelaza hemowego i jonowego. Dlatego te różne formy żelaza nie są dla siebie konkurencyjne, a jednocześnie ilość całkowitego żelaza wchłanianego przez organizm podlega kontrolowaniu.

Dlatego coraz częściej słyszymy o wykorzystaniu ferrytyny do suplementacji czy wzbogacania diety człowieka w żelazo. Gdzie więc możemy jej szukać? Znaleźć możemy ją prawie wszędzie, jednak tylko niektóre surowce spożywcze są w nią bogate. Przede wszystkim poszukuje się dobrych źródeł ferrytyny roślinnej, głównie ze względu na fakt, że niedobory żelaza szczególnie często obserwowane są w populacjach, które ze względów ekonomicznych, religijnych czy etycznych ograniczają spożycie produktów mięsnych.

Szczególnie dobrym źródłem ferrytyny roślinnej są nasiona roślin strączkowych. Od lat zaleca się zwiększone spożywanie tych nasion w celu zwiększenia podaży żelaza, nie tłumacząc tego wysoką zawartością ferrytyny. Ostatnio obserwowane są jednak nowe trendy. Po pierwsze, prowadzone są prace nad selekcją odmian szczególnie bogatych w ferrytynę. Po drugie, badania nad pozyskiwaniem roślin genetycznie zmodyfikowanych, będących dobrym jej źródłem. I ostatecznie, nad wymuszeniem eskpresji ferrytyny metodami hodowlanymi.

W Polsce możemy pochwalić się sukcesami odniesionymi w tej dziedzinie. W Katedrze Biochemii i Analizy Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zostały opracowane pierwsze produkty zawierające surowce wzbogacane w żelazo ferrytynowe. Obecnie prowadzone są prace nad przygotowaniem suplementu diety bogatego w ferrytynę pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego. Opracowane technologie cieszą się zainteresowaniem producentów, stąd możemy oczekiwać że wkrótce produkty te znajdziemy na naszych półkach sklepowych.

dr hab. Magdalena Zielińska-Dawidziak

Katedra Biochemii i Analizy Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: PTTŻ

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.