Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsumpcja żywności bogatej w antyoksydanty obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2

Kategoria: Składniki Żywności

W badaniach przeprowadzonych przez grupę badawczą Inserm (Centrum Badań Epidemiologicznych i Zdrowia Populacji , Villejuif, Francja), opublikowanych w The European Association for the Study of Diabetes (EASD) zaobserwowano, że w indywidualnych przypadkach spożycia żywności bogatej w antyoksydanty, ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 jest niższe, głównie dzięki spożywaniu takich produktów jak owoce, warzywa, herbaty i innych napojów gorących, a także umiarkowane spożycie alkoholu (zwłaszcza win).

Dieta bogata w owoce i warzywa była pierwotnie powiązana z niższym ryzykiem wystąpienia raka oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Grupa Inserm wskazuje jednak, że taka dieta pozwala również obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typy 2.

Naukowcy zaznaczają, że jest to powiązane z wcześniejszymi badaniami wskazującymi, iż antyoksydanty takie jak: witaminy C i E, likopen oraz flawonoidy były powiązane z obniżeniem ryzyka wystąpienia choroby. Jednak wcześniejsze badania skupiały się na wyizolowanych składnikach, a nie na efektywności antyoksydacyjnej całej diety - dlatego też zweryfikowano całą dietę pod względem efektu antyoksydacyjnego, który bezpośrednio związany jest z obniżeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy.

Badacze wykorzystali dane zebrane w trakcie programu E3N (Etude Epidémiologique auprès de femmes de la Mutuelle Générale de l'Education Nationale) - obejmującego grupę Francuzek w wieku 40 i 65 lat, przeprowadzonegow latach 1993 do 2008 podczas którego przebadano 64 223 kobiet, z których wszystkie w czasie badań nie chorowały na cukrzycę ani na choroby układu sercowo-naczyniowego. Każda z uczestniczek na początku badań  wypełniła kwestionariusz  dotyczący diety, zawierający szczegółowe informacje na temat ponad 200 składników. Wykorzystując powyższe informacje oraz dołączając dane pochodzące z Włoch - przewidujące występowanie efektu antyoksydacyjnego w przypadku dużej grupy różnorodnej żywności, badacze grupy Insern wyliczyli całkowitą zdolność antyoksydacyjną diety dla każdego uczestnika badania, a następnie związek pomiędzy otrzymanymi wynikami, a ryzykiem wystąpienia cukrzycy w czasie dalszych badań.

Wyniki badań wskazują, że ryzyko wystąpienia cukrzycy ulega zmniejszeniu wraz ze wzrostem spożycia antyoksydantów do poziomu 15 mmol/ dzień,  powyżej którego nie obserwuje się dalszych zmian. Wzrost spożyczia antyoksydantów do tego poziomu w codziennej diecie może być osiągnięty poprzez spożycie żywności bogatej w ten składnik takiej jak: ciemna czekolada, herbata orzechy włoskie, suszone śliwki, czarne jagody, truskawki, orzechy laskowe.

Przeprowadzone badania wsakzują, że kobiety z najwyższym poziomem antyoksydacyjnym uzyskały obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy o 27% w porównaniu z tymi o najniższych wynikach. Wiąże się to ze wszystkimi innymi czynnikami zwiększające ryzyko wystąpienia cukrzycy takimi jak: palenie, poziom wiedzy, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca w rodzinie, BMI (najważniejszy czynnik). Żywność i napoje, które najbardziej wpłynęły na wysoką wartość  antyoksydacyjną diety to owoce i warzywa, czerwone wino (spożywane w umiarkowanych ilościach). Autorzy wykluczyli z badań kawę, pomimo jej wysokich właściwości antyoksydacyjnych, ponieważ zawarte w niej antyoksydanty mogłyby mieć wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu2  i w ten sposób mogłyby maskować efekt działania antyoksydantów z innych źródeł.

Przewiduje się uzyskanie bardziej wyczerpującej odpowiedzi na temat zależności pomiędzy żywnością, a cukrzycą typu 2. „Wskazaliśmy, że zwiększone pobranie antyoksydantów może obniżać ryzyko wystąpienia cukrzycy”. Obecnie powstaje pytanie dlaczego: Wiemy, że te cząstki stanowią przeciwwagę dla wolnych rodników, które niszczą komórki, w tym jednak przypadku, dodatkowe działanie wydaje się bardziej specyficzne np. wpływ na wrażliwość komórek na działanie insuliny. Teoria ta będzie musiała znaleźć potwierdzenie w dalszych badaniach," podsumowuje Francesca Romana Mancini - główny autor badań.

Źródła:

  1. Francesca Romana Mancini, Aurélie Affret, Courtney Dow, Beverley Balkau, Fabrice Bonnet, Marie-Christine Boutron-Ruault, Guy Fagherazzi. Dietary antioxidant capacity and risk of type 2 diabetes in the large prospective E3N-EPIC cohort. Diabetologia, 2017; DOI: 10.1007/s00125-017-4489-7

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.