Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kultura Bezpieczeństwa Żywności jednym z filarów najnowszego podejścia do bezpieczeństwa Żywności wg FDA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ciągu najbliższych 10 lat w systemie żywnościowym zajdzie więcej zmian niż w kilku ostatnich dekadach. Żywność jest reformułowana, pojawia się nowa żywność i nowe metody produkcji żywności, a system żywnościowy staje się coraz bardziej zdigitalizowany. Wg FDA takie zmiany wymagają nowoczesnego podejścia.

New Era of Smarter Food Safety – to najnowsza publikacja FDA, gdzie przedstawiono nowy plan inteligentniejszego podejścia do bezpieczeństwa żywności, który koncentruje się na czterech podstawowych elementach:

  • Identyfikowalności opartej na technologii
  • Inteligentniejszych narzędziach i podejściu do zapobiegania i reagowania na epidemie
  • Nowych modelach biznesowych i modernizacji w handlu detalicznego
  • Kulturze Bezpieczeństwa Żywności

To fundamentalne filary "Nowej Ery Inteligentnego Bezpieczeństwa Żywności" pomogą stworzyć bezpieczniejszy i bardziej cyfrowy, identyfikowalny system żywnościowy.

COVID-19 opóźnił wprowadzenie New Era of Smarter Food Safety, ale też wskazał kierunki

FDA pierwotnie planowała ujawnić plan New Era of Smarter Food Safety wiosną 2020 r., jednak proces został wstrzymany, aby FDA mogła skupić się na działaniach w zakresie reagowania na pandemię COVID-19. Kryzys ten uwypuklił pewne wyzwania i potrzebę nowoczesnych podejść, ponieważ wymusił szybkie reakcje na wyjątkowe wymagania systemu żywnościowego, aby dostawy żywności pozostały bardziej bezpieczne niż kiedykolwiek. Wraz z pandemią pojawiły się bezprecedensowe nierównowagi na rynku, zmieniające się zachowania konsumentów i wzrost handlu elektronicznego oraz wyzwania związane z wykonywaniem inspekcji i kontroli zgodności w tradycyjny sposób. Pandemia wskazała na potrzebę szybkich i opartych na danych w czasie rzeczywistym podejść, które pomogą zapewnić silny i odporny system żywnościowy oraz zapewnić bezpieczeństwo wszystkim podczas kryzysu, niezależnie od tego, czy są to konsumenci, czy pracownicy przemysłu spożywczego.

New Era of Smarter Food Safety reprezentuje nowe podejście do bezpieczeństwa żywności, wykorzystując technologię i inne narzędzia do tworzenia bezpieczniejszego i bardziej cyfrowego, identyfikowalnego systemu żywnościowego. Inteligentniejsze bezpieczeństwo żywności to coś więcej niż tylko technologia. To także prostsze, bardziej efektywne i nowoczesne podejścia i procesy. Chodzi o przywództwo, kreatywność i kulturę. New Era of Smarter Food Safety będzie ewoluować wraz z rozwojem technologii żywnościowych i systemu żywnościowego. A opiera się na pracy wykonanej przez FDA w celu wdrożenia ustawy FSMA (Food Safety Modernization Act), która ustanowiła zabezpieczenia oparte na nauce i ryzyku.

Zapoznaj się pełną treścią dokumentu - New Era of Smarter Food Safety - >>POBIERZ<<

Dokument reprezentuje poglądy ekspertów ds. bezpieczeństwa żywności FDA, konsumentów, przemysłu spożywczego, firm technologicznych, federalnych i stanowych partnerów regulacyjnych, odpowiedników regulacyjnych w innych krajach oraz środowiska akademickiego. Wspólnie opracowane ramy umożliwią śledzenie żywności od jej źródła w ciągu kilku sekund przy wykorzystaniu nowych techniki analizy danych, aby wzmocnić zapobieganie chorobom przenoszonym przez żywność, ostrzegając konsumentów w czasie rzeczywistym przed spożyciem skażonej lub niewłaściwie znakowanej żywności. Edukacja, komunikacja i digitalizacja danych umożliwią przemysłowi, rzecznikom zdrowia publicznego i rządowi współpracę w celu zapewnienia bezpieczeństwa dostaw żywności.

Ponadto dokument ten przedstawia możliwe do osiągnięcia cele w zakresie poprawy identyfikowalności, poprawy analiz predykcyjnych, szybszego reagowania na epidemie, rozwiązywania nowych modeli biznesowych, ograniczania zanieczyszczenia żywności i wspierania rozwoju Kultury Bezpieczeństwa Żywności.

Źródło: https://www.fda.gov/food/new-era-smarter-food-safety/new-era-smarter-food-safety-blueprint

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.