Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Mechanizmy żywieniowych restrykcji
Pomimo stosowania przez coraz większą liczbę osób, wciąż nie jest w pełni jasne dlaczego i w jaki sposób popularna dieta ketogeniczna oraz tzw. przerywany post oddziałują na organizm. Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside (UCR) prowadzą badania, które pozwolą przyjrzeć się bliżej mechanizmom molekularnym leżącym u podłoża tych diet i pomogą zrozumieć czy płynące z ich wprowadzenia korzyści są jednakowe w przypadku obydwu płci.
Energia z tłuszczów
Podstawą diety ketogenicznej jest znaczne obniżenie spożycia węglowodanów i zastąpienie ich bardzo wysoką podażą tłuszczów oraz umiarkowaną ilością białka. Zmusza to organizm do wytwarzania ciał ketonowych, co może sprzyjać utracie masy ciała. Dieta ketogenna zyskała w ostatnich czasach na popularności, podobnie jak przerywany post, który opiera się na podobnych zjawiskach i zakłada ograniczenie czasu spożywania posiłków w ciągu dnia. Podczas okresów postu organizm zużywa zasoby węglowodanów, co również sprzyja wykorzystaniu ciał ketonowych pochodzących z tłuszczu jako źródła energii.
Luki w wiedzy
Mimo że obydwa sposoby żywienia stosowane są przez wiele osób, naukowcy wciąż nie zidentyfikowali genów i białek, które determinują w jaki sposób tego typu restrykcje wpływają na organizm. „To naprawdę zaskakujące, że cały czas nie znamy dokładnych mechanizmów, które powodują, że organizm zamiast cukrów zaczyna wykorzystywać jako źródło energii tłuszcze”, mówi Sarah Radi, doktorantka z UCR. Zespół pod kierownictwem prof. Frances Sladek, do którego należy Radi, otrzymał prestiżowy grant w wysokości dwóch milionów dolarów przyznany przez Narodowe Instytuty Zdrowia. Dzięki uzyskanemu finansowaniu możliwe będzie zbadanie mechanizmów działania popularnych diet na poziomie molekularnym.
Różnice między płciami?
Radi podejrzewa, że proces spalania tłuszczu modulowany jest przez enzym wrażliwy na zmiany w metabolizmie energii. Naukowcy zamierzają poświęcić szczególną uwagę różnicom w efektywności diety ketogenicznej i przerywanego postu w zależności od płci. „Wydaje się, że dieta ketogenna jest mniej skuteczna w przypadku kobiet, ponieważ metabolizują one tłuszcz w nieco odmienny sposób i reagują inaczej na okresy postu poprzez zmiany w ekspresji genów”, wyjaśnia prof. Sladek. „Nie wiemy jednak dlaczego tak jest, ani co leży u podłoża tych różnic. Mamy nadzieję, że nasze badania pomogą to wyjaśnić”.
Warto zachować ostrożność
Niezależnie od tego czy diety te są efektywne zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn, naukowcy przestrzegają przed daleko idącymi restrykcjami żywieniowymi. „Jeżeli spożywamy duże ilości tłuszczu, w końcu doprowadzi to do zwiększenia masy ciała. Nadmierna konsumpcja jakichkolwiek produktów spowoduje ostatecznie akumulację tkanki tłuszczowej – nawet marchewek”, podsumowuje prof. Sladek.
Źródło zdjęcia:
©happylark via Canva.com
Źródła:
Przeczytaj także
NIK o dostępności profilaktyki i leczenia dla dzieci i młodzieży z zaburzeniami metabolicznymi wynikającymi z otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.
Zakończone niedawno długoterminowe badanie prospektywne, przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda i opublikowane w czasopiśmie naukowym „Neurology”, wskazuje na związek między dietą zasobną w owoce o dużej zawartości flawonoidów a ryzykiem utraty funkcji poznawczych. W projekcie wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy uczestników (49 493 kobiet i 27 842 mężczyzn), którzy przez okres 20 lat obserwacji raportowali częstotliwość spożycia różnego rodzaju żywności.