Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy dieta ketogeniczna i przerywany post są dobre dla każdego?

Kategoria: Składniki Żywności

Mechanizmy żywieniowych restrykcji

Pomimo stosowania przez coraz większą liczbę osób, wciąż nie jest w pełni jasne dlaczego i w jaki sposób popularna dieta ketogeniczna oraz tzw. przerywany post oddziałują na organizm. Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside (UCR) prowadzą badania, które pozwolą przyjrzeć się bliżej mechanizmom molekularnym leżącym u podłoża tych diet i pomogą zrozumieć czy płynące z ich wprowadzenia korzyści są jednakowe w przypadku obydwu płci.

Energia z tłuszczów

Podstawą diety ketogenicznej jest znaczne obniżenie spożycia węglowodanów i zastąpienie ich bardzo wysoką podażą tłuszczów oraz umiarkowaną ilością białka. Zmusza to organizm do wytwarzania ciał ketonowych, co może sprzyjać utracie masy ciała. Dieta ketogenna zyskała w ostatnich czasach na popularności, podobnie jak przerywany post, który opiera się na podobnych zjawiskach i zakłada ograniczenie czasu spożywania posiłków w ciągu dnia. Podczas okresów postu organizm zużywa zasoby węglowodanów, co również sprzyja wykorzystaniu ciał ketonowych pochodzących z tłuszczu jako źródła energii.

Luki w wiedzy

Mimo że obydwa sposoby żywienia stosowane są przez wiele osób, naukowcy wciąż nie zidentyfikowali genów i białek, które determinują w jaki sposób tego typu restrykcje wpływają na organizm. „To naprawdę zaskakujące, że cały czas nie znamy dokładnych mechanizmów, które powodują, że organizm zamiast cukrów zaczyna wykorzystywać jako źródło energii tłuszcze”, mówi Sarah Radi, doktorantka z UCR. Zespół pod kierownictwem prof. Frances Sladek, do którego należy Radi, otrzymał prestiżowy grant w wysokości dwóch milionów dolarów przyznany przez Narodowe Instytuty Zdrowia. Dzięki uzyskanemu finansowaniu możliwe będzie zbadanie mechanizmów działania popularnych diet na poziomie molekularnym.

Różnice między płciami?

Radi podejrzewa, że proces spalania tłuszczu modulowany jest przez enzym wrażliwy na zmiany w metabolizmie energii. Naukowcy zamierzają poświęcić szczególną uwagę różnicom w efektywności diety ketogenicznej i przerywanego postu w zależności od płci. „Wydaje się, że dieta ketogenna jest mniej skuteczna w przypadku kobiet, ponieważ metabolizują one tłuszcz w nieco odmienny sposób i reagują inaczej na okresy postu poprzez zmiany w ekspresji genów”, wyjaśnia prof. Sladek. „Nie wiemy jednak dlaczego tak jest, ani co leży u podłoża tych różnic. Mamy nadzieję, że nasze badania pomogą to wyjaśnić”.

Warto zachować ostrożność

Niezależnie od tego czy diety te są efektywne zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn, naukowcy przestrzegają przed daleko idącymi restrykcjami żywieniowymi. „Jeżeli spożywamy duże ilości tłuszczu, w końcu doprowadzi to do zwiększenia masy ciała. Nadmierna konsumpcja jakichkolwiek produktów spowoduje ostatecznie akumulację tkanki tłuszczowej – nawet marchewek”, podsumowuje prof. Sladek.

 

Źródło zdjęcia:

©happylark via Canva.com

Źródła:

 

  1. https://news.ucr.edu/articles/2021/12/07/keto-diet-may-not-work-women
  2. https://www.eurekalert.org/news-releases/937187

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

  • 27.12.2021

    Otyłość i nadwaga u dzieci - coraz większy problem, coraz mniej skuteczne działania

    NIK o dostępności profilaktyki i leczenia dla dzieci i młodzieży z zaburzeniami metabolicznymi wynikającymi z otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.

    Czytaj więcej
  • 12.11.2021

    Polifenole z diety a szczelność bariery jelitowej

    Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.

    Czytaj więcej
  • 13.10.2021

    Owoce chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych

    Zakończone niedawno długoterminowe badanie prospektywne, przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda i opublikowane w czasopiśmie naukowym „Neurology”, wskazuje na związek między dietą zasobną w owoce o dużej zawartości flawonoidów a ryzykiem utraty funkcji poznawczych. W projekcie wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy uczestników (49 493 kobiet i 27 842 mężczyzn), którzy przez okres 20 lat obserwacji raportowali częstotliwość spożycia różnego rodzaju żywności.

     

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.