Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Innowacyjny bioplastik z pomidorów

Kategoria: Opakowania

Alternatywa dla tworzyw sztucznych

Bioplastik na bazie skórki z pomidora, który rozkłada się w środowisku na przestrzeni miesiąca i posiada właściwości zbliżone do komercyjnie stosowanych tworzyw sztucznych – oto najnowsze osiągnięcie naukowców z hiszpańskiego instytutu „La Mayora” (IHSM, Instituto de Hortofruticultura Subtropical y Mediterránea). Celem badaczy jest opracowanie alternatywy dla powszechnie stosowanych plastików wytwarzanych z wykorzystaniem paliw kopalnych, które z jednej strony świetnie nadają się do produkcji opakowań do żywności, z drugiej jednak stanowią poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego.

Skórki, liście i łodygi

Dr José Alejandro Heredia z IHSM pracuje nad bioplastikiem z celulozy, który będzie można modyfikować poprzez dodatek bioaktywnych substancji antybakteryjnych i antyoksydacyjnych. Zwiększy to jego przydatność jako składnika opakowań do żywności oraz ułatwi rozkład w środowisku. Surowcem, z którego korzystają naukowcy, są skórki, liście i łodygi pomidorów – odpady pochodzące z produkcji m.in. sosów pomidorowych czy keczupu. Na bazie wyekstrahowanej z roślin celulozy wytwarzana jest cienka, przezroczysta i wytrzymała folia o dużym potencjalne aplikacyjnym, wyjaśnia dr Heredia.

Inteligentne opakowania

Nowy bioplastik może znaleźć zastosowanie również jako składnik inteligentnych opakowań. Poza bezpośrednią ochroną produktu plastik może zmieniać swój kolor w wyniku absorpcji wody, co świadczy o zmianie jego struktury i utracie właściwości przeciwutleniających. Może więc działać jak „sensor”, który wskazuje w którym momencie opakowanie przestaje spełniać swoją rolę, a co za tym idzie – powstaje ryzyko, że tak znajdujący się w środku produkt jest nieświeży.

„Zielona chemia”

Plastik z pomidorów nadaje się również do pokrywania wnętrz puszek przeznaczonych na konserwy. Proces ten przebiega w przyjazny dla środowiska, zrównoważony sposób, zgodnie z koncepcją tzw. „zielonej chemii”. Jak zapewnia dr Heredia, bioplastik nie odbiega jakością od komercyjnie wykorzystywanych tworzyw sztucznych na bazie paliw kopalnych. Dzięki jego zastosowaniu metal, z którego wykonana jest puszka, „staje się odporny na korozję i nie migruje do znajdującej się w opakowaniu żywności”. Komercjalizacja innowacyjnego materiału może jednak nie być łatwa ze względu na technologie produkcyjne, które dominują obecnie w przemyśle.

Źródła: https://www.ihsm.uma-csic.es/publicaciones

https://www.efeagro.com/noticia/tomate-bioplasticos-sostenibilidada/?fbclid=IwAR3tgiZ4ImApiM-VaV4KD7DZUXD5my72dFo1MLukoKSguB_c422GK77IfqM

Wybierz temat: Nowości rynkowe Opakowania Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.