Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bisfenol A: EFSA proponuje obniżenie tolerowanego dziennego spożycia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania

EFSA dokonała ponownej oceny ryzyka związanego z bisfenolem A (BPA) w żywności i proponuje znaczne obniżenie tolerowanego dziennego spożycia (TDI) w porównaniu z poprzednią oceną z 2015 r. Wnioski EFSA dotyczące BPA wyjaśniono w projekcie opinii naukowej, która skierowana została do konsultacji społecznych, które potrwają do 8 lutego 2022 r. Wszystkie zainteresowane strony zachęca się do udziału w konsultacjach.

Bisfenol A (BPA) to substancja chemiczna używana do produkcji plastiku poliwęglanowego, który może być używany do wytwarzania niektórych materiałów mających kontakt z żywnością. BPA jest również używany do produkcji żywic epoksydowych do tworzenia powłok ochronnych i wyściółek do puszek na żywność i napoje. Małe ilości BPA mogą migrować z materiałów mających kontakt z żywnością do żywności i napojów. Więcej informacji na temat BPA można znaleźć na stronie internetowej EFSA.

Projekt ponownej oceny BPA

TDI to oszacowanie ilości substancji (w przeliczeniu na kilogram masy ciała), która może być spożywana codziennie przez całe życie bez znacznego ryzyka. W swojej ocenie ryzyka BPA z 2015 r. EFSA ustaliła tymczasowe TDI na 4 mikrogramy na kilogram masy ciała dziennie.

W opublikowanym 15 grudnia projekcie ponownej oceny BPA, zespół ekspertów EFSA ds. materiałów mających kontakt z żywnością, enzymów i substancji pomocniczych w przetwarzaniu (CEP) ustalił TDI na poziomie 0,04 nanograma na kilogram masy ciała dziennie. Obniżenie TDI wynika z oceny badań pojawiających się w literaturze od 2013 do 2018 roku, szczególnie tych, które wskazują na niekorzystny wpływ BPA na układ odpornościowy. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano wzrost liczby komórek „T-pomocniczych”, rodzaju białych krwinek, które odgrywają kluczową rolę w komórkowych mechanizmach odpornościowych i które po podniesieniu mogą prowadzić do rozwoju alergicznego zapalenia płuc.

Porównując nowy TDI z szacunkami narażenia konsumentów na BPA w diecie, EFSA stwierdza, że osoby o średnim i wysokim narażeniu na BPA we wszystkich grupach wiekowych przekraczają nowy TDI, co wskazuje na problemy zdrowotne.

Systematyczne podejście

Dr Claude Lambré, przewodniczący panelu ekspertów CEP, powiedział: „Ten zaktualizowany projekt jest wynikiem dogłębnej oceny trwającej kilka lat. Do selekcji i oceny dostępnych dowodów zastosowaliśmy systematyczne podejście. Nowe badania naukowe, które pojawiły się w literaturze, pomogły nam rozwiązać ważne wątpliwości dotyczące toksyczności BPA”.

EFSA wcześniej oceniła bezpieczeństwo BPA do stosowania w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w 2006 i 2015 r. W czasie ostatniej oceny eksperci EFSA byli w stanie ustalić jedynie tymczasowe TDI z powodu niepewności i podkreślili potrzebę uzupełnienia luk w danych.

Eksperci EFSA przeprowadzili szeroko zakrojone prace przygotowawcze do tej nowej oceny, w tym opublikowali i przetestowali protokół oceny zagrożeń w 2017 i 2019 r. 

Wypowiedz się!

EFSA zaprasza wszystkie zainteresowane strony do przesyłania opinii na temat projektu opinii za pośrednictwem specjalnej strony poświęconej konsultacjom. Termin nadsyłania komentarzy upływa 8 lutego 2022 r.

Spotkanie techniczne

Eksperci z Panelu CEP EFSA i grupy roboczej ds. ponownej oceny BPA przedstawią podstawy naukowe projektu opinii BPA na spotkaniu technicznym dla zainteresowanych stron w dniu 24 stycznia 2022 r.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/bisphenol-efsa-draft-opinion-proposes-lowering-tolerable-daily-intake

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.