5 trendów, które zdominowały rynek opakowań żywności w 2021 r.
W 2021 r. przemysł opakowaniowy był nie tylko pod wpływem pandemii, ale także doświadczał dodatkowej presji.
Podsumowanie największych problemów, które dotknęły branżę opakowań żywności w mijającym roku.
- Problemy z dostawami
W ciągu ostatnich 12 miesięcy brak materiałów i problemy z dostawami spowodowały wzrost kosztów. Zostało to spotęgowane przez wyzwania operacyjne związane ze środkami bezpieczeństwa wprowadzanymi w związku z Covid, takimi jak dystans społeczny i samoizolacja. Niektóre z przyczyn problemów z dostawami obejmują:
- Wywołany pandemią niedobór operatorów i kierowców, który zakłócił światowy handel, oraz ograniczenie produkcji, ze względu na środki bezpieczeństwa, skutkujące niedoborami np. pulpy.
- Wzrost handlu e-commerce , co spowodowało niedobór tektury i wykorzystanie plastiku jako alternatywnego materiału opakowaniowego.
- Panika przy zakupach w odpowiedzi na braki rozpowszechniane przez media, skutkujące wzrostem cen.
- Zasady Brexitu i post-Brexit dla brytyjskich przedsiębiorstw prowadzących handel w ramach międzynarodowych porozumień.
Gdy świat próbuje powrócić do normalności, te niedobory są nadal problemem dla branży.
- Niedobór dwutlenku węgla
Najbardziej znaczącym niedoborem jest brak dwutlenku węgla w drugiej połowie 2021 r., który dotknął m.in. przemysł spożywczy i dlatego zasługuje na osobne wyróżnienie. Dwutlenek węgla jest produktem ubocznym produkcji nawozów, która została wstrzymana, gdy cena gazu ziemnego wzrosła. Miało to ogromny wpływ na ubój zwierząt, konserwację żywności i utrzymanie oczekiwanego okresu trwałości żywności.
- Plastik jednorazowego użytku
Kampania środowiskowa powróciła na pierwszy plan wraz ze szczytem COP26, który odbył się w tym roku. Jednym z największych źródeł zanieczyszczeń są tworzywa sztuczne jednorazowego użytku, takie jak słomki, mieszadełka, sztućce i talerze, a także produkty wykonane z polistyrenu i tworzywa sztucznego ulegającego degradacji tlenowej. W lipcu 2021 r. weszła w życie dyrektywa UE zakazująca sprzedaży produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (SUP), której celem jest ograniczenie używania tych przedmiotów.
- Wpływ na środowisko i innowacyjne materiały
W ślad za szczytem COP26 detaliści zobowiązali się do zmniejszenia swojego wpływu na środowisko, co obejmuje zmniejszenie zużycia materiałów, możliwości ponownego użycia i ponownego napełnienia, zmiany materiałów na nadające się do recyklingu oraz opracowanie nowych materiałów nadających się do recyklingu. Oczywiście zmiana materiałów opakowaniowych wymaga czasu, pieniędzy i badań, przy jednoczesnym zapewnieniu, że opakowania chronią zapakowane produkty i zapewniają, że są bezpieczne do spożycia, trwałe i mogą mieć kontakt z żywnością.
- Podatek od tworzyw sztucznych w Wielkiej Brytanii
Nowy podatek, który wejdzie w życie od kwietnia 2022 r., będzie miał zastosowanie do opakowań z tworzyw sztucznych produkowanych lub importowanych do Wielkiej Brytanii, zawierających mniej niż 30% plastiku z recyklingu mierzonego wagowo. Podatek będzie naliczany według stawki 200 GBP za tonę. Mniejsze firmy, które produkują lub importują mniej niż 10 ton opakowań z tworzyw sztucznych w okresie 12 miesięcy, będą zwolnione z opłaty. Intencją wprowadzanego podatku jest zachęcenie do korzystania z materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu.
Źródło: Campden BRI
Przeczytaj także
-
13.12.2021
Receptury – poznaj zalety oprogramowania do zarządzania centralnym punktem w procesie produkcji żywności
Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże.'
-
10.12.2021
Ustawa o odpadach - ważna nowelizacja dla branży spożywczej
Z przepisów ustawy o odpadach zostały wyłączone (pod pewnymi warunkami) materiały paszowe. Dodatkowo redystrybucja żywności stała się jednym ze środków do przeciwdziałania powstawaniu odpadów.
-
17.11.2021
Skuteczne etykietowanie, czyli drzwi do systemu ERP i okno na świat!
Oprogramowanie ERP to złożony SYSTEM INFORMATYCZNY, który pozwala gromadzić i zarządzać ogromną ilością produkcyjnych i handlowych danych firmy. Najszybszym sposobem uzyskania dostępu do informacji o asortymencie jest sczytanie, za pośrednictwem skanera, danych zawartych w kodzie kreskowym na każdej etykiecie wygenerowanej z systemu. System ERP Akanea dla Owoców i Warzyw jest w pełni przystosowany do wdrożenia procesu etykietowania i automatyzacji na wszystkich etapach produkcji, magazynowania i logistyki.