Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakość handlowa przetworów pomidorowych w 2021 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej koncentratów i przecierów pomidorowych, ketchupów, sosów pomidorowych oraz soków pomidorowych. Objęto nią 116 podmiotów (31 producentów i 85 sklepów).

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 105 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 141 partiach, z czego 18 zakwestionowano (12,8%). Stwierdzono m.in. niezgodną z deklaracją zawartość ekstraktu ogólnego i cukrów oraz niedeklarowaną obecność sacharozy w koncentracie pomidorowym.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 271 partii, z czego w 33 stwierdzono nieprawidłowości (12,2%). Dotyczyły one m.in.:

  • Deklaracji zawartości ekstraktu ogólnego z podaniem tolerancji dla tej wartości.
  • Podawania niepełnego składu wyrobu gotowego oraz nieprawidłowego wskazywania surowca użytego do produkcji (np. w składzie wymieniono „pomidory”, podczas gdy użyto koncentratu pomidorowego).
  • Bezprawnego zastosowania nazwy „koncentrat pomidorowy” dla produktu zawierającego cukier, sól oraz substancje stabilizujące.
  • Braku informacji o zastosowanym procesie obróbki („produkt pasteryzowany”).
  • Braku deklaracji zawartości składnika podkreślonego w nazwie produktu.

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.