Podstawowe akty w prawie żywnościowym
Na system prawa żywnościowego składają się setki aktów prawnych, publikowanych zarówno na szczeblu krajowym jak i unijnym.
04.02.2022
Na system prawa żywnościowego składają się setki aktów prawnych, publikowanych zarówno na szczeblu krajowym jak i unijnym.
04.02.2022
Rocznie w prawie żywnościowym jest uchwalanych około 1000 aktów prawnych, na które składają się zarówno akty prawa polskiego jak i unijnego. Jednakże nie zależnie od porządku prawnego, producenci żywności zobowiązani są do przestrzegania przepisów, których są adresatami ze względu na charakter prowadzonej przez siebie działalności.
04.02.2022
Znajomość aktualnie obowiązujących regulacji z zakresu prawa żywnościowego stanowi podstawę prowadzenia działalności produkcyjnej w branży spożywczej.
03.02.2022
Ten kurs e-learningowy jest specjalnie zaprojektowany dla osób uczących się w ruchu, takich jak Ty - zapewnia wygodę uczenia się we własnym tempie, jednocześnie pozwalając podnieść swoje kompetencje i uczynić kolejny krok we własnym rozwoju zawodowym.
03.02.2022
Produkty branży piekarsko-ciastkarskiej oraz przetwórstwa zbóż nie są uregulowane szczegółowo w prawie żywnościowym i wydawać by się mogło, że wystarczy spełnić jedynie wymagania ogólne w zakresie ich etykietowania, ale opracowanie prawidłowego oznakowania dla tych kategorii może okazać się prawdziwym wyzwaniem
26.01.2022
Przygotowanie do pełnienia funkcji pełnomocnika w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności (FSSC 22000 v5, IFS Food v7, BRC GS for Food Safety v8).
26.01.2022
Celem szkolenia jest zdobycie umiejętności i wiedzy potrzebnej do prowadzenia auditów wewnętrznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
13.12.2021
Każdy uczestnik łańcucha produkcji żywności ponosi odpowiedzialność za dany etap produkcji, który znajduje się pod jego kontrolą. Innymi słowy, wszyscy, którzy uczestniczą w produkcji żywności - zarówno jako osoby fizyczne, pracownicy, producenci lub przedsiębiorcy - muszą przestrzegać przepisów prawa żywnościowego, a za niedopełnienie ciążących na nich obowiązków grożą pewne konkretne sankcje.
07.12.2021
Wraz ze wzrostem zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną, konieczne było znowelizowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Zmiany wejdą w życie od 1 stycznia 2022 r.
07.12.2021
Produkcja ekologiczna stanowi jeden z najszybciej rozwijających się sektorów w branży spożywczej, której wzrost szacowany jest nawet na 20% w skali roku. Jakie wymagania należy spełnić, aby móc znakować swoje produktu logo ekoliścia?