Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Każdy uczestnik łańcucha produkcji żywności ponosi odpowiedzialność za dany etap produkcji, który znajduje się pod jego kontrolą. Innymi słowy, wszyscy, którzy uczestniczą w produkcji żywności - zarówno jako osoby fizyczne, pracownicy, producenci lub przedsiębiorcy - muszą przestrzegać przepisów prawa żywnościowego, a za niedopełnienie ciążących na nich obowiązków grożą pewne konkretne sankcje. W żywnościowym wyróżnia się 3 podstawowe rodzaje odpowiedzialności:
- karną
- cywilną
- administracyjną.
Każdy z tych rodzajów odpowiedzialności posiada swoją własną charakterystykę: odnosi się do innych czynów, posiada inny katalog sankcji, czyli „kar”, czy wreszcie dotyczy innych organów i sądów. Co jest charakterystyczne dla każdego z tych rodzajów odpowiedzialności? Gdzie szukać odpowiednich przepisów? Kogo to dotyczy? Jakie są sankcje za nieprzestrzeganie przepisów? Jaką odpowiedzialność ponosi pracodawca/pracownik/przetwórca/producent rolny?
Szkolenie jest realizowanie w programie jakości FoodFakty Akademia Managera.
Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na powyższe pytania nie czekaj zapisz się na webinar! To ostatnia szansa!
Link do zapisów:
https://foodfakty.pl/szkolenie-odpowiedzialnosc-prawna-producentow-i-przetworcow-zywnosci
Interesuje Cię urzędowa kontrola? Chcesz dowiedzieć się które organy są uprawnione do kontrolowania Twojego przedsiębiorstwa i jaki jest zakres ich kompetencji? Nie czekaj i zapisz się na webinar!
Link do zapisów:
https://foodfakty.pl/szkolenie-urzedowa-kontrola-zywnosci-i-pasz
Słowa kluczowe: Prawo żywnościowe, odpowiedzialność prawna