Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność ekologiczna od 1 stycznia 2022 - co ulegnie zmianie? - szkolenie

Wraz ze wzrostem zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną, konieczne było znowelizowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Zmiany wejdą w życie od 1 stycznia 2022 r. 

W pierwotnych założeniach prawodawcy unijnego, nowelizacja przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego miała wejść w życie 1 stycznia 2021 r., jednakże z uwagi na trwającą pandemię koronawirusa, konieczne było przesunięcie tego terminu o rok. 

Istotą nowelizacji było zastąpienie w całości dotychczas obowiązującego rozporządzenia nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych zupełnie nowym aktem tj. rozporządzeniem 2018/848. Jego celem było przede wszystkim doprecyzowanie przepisów w zakresie produkcji ekologicznej, co zaowocowało znacznym ich rozbudowaniem. W efekcie nowe rozporządzenie 2018/848 zawiera szereg szczegółowych unormowań dotyczących poszczególnych rodzajów produkcji ekologicznej takich jak m.in. produkcja roślinna, zwierzęca, pszczelarstwo oraz przetwórstwo. Rozbudowanie oraz uszczegółowienie przepisów z jednej strony jednoznacznie przesądza wiele kwestii, które do tej pory - ze względu na brak jasnych unormowań - były sporne (jak np. status produkcji hydroponicznej), ale z drugiej strony mnogość przepisów znacząco utrudnia ich stosowanie. 

Wśród najważniejszych zmian jakie już niebawem czekają branżę eko należy wymienić m.in.:

znaczące rozszerzenie katalogu produktów, które będą mogły być znakowane symbolem ekoliścia
certyfikację grupową
konkretyzację przepisów dla poszczególnych branż np. mięsnej, roślinnej, pszczelarskiej, akwakultury;
ujednolicenie statusu produkcji hydroponicznej
ustanowienie odpowiednich wykazów (np. w odniesieniu do produkcji roślinnej)
nowelizację urzędowych kontroli
zmiany w kontaktach handlowych z państwami trzecimi;
dopłaty na produkcję ekologiczną w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tych oraz innych zmian? Zajmujesz się produkcją żywności ekologicznej? Jesteś przetwórcą eko produktów? To szkolenie jest dla Ciebie!


Szkolenie jest realizowanie w programie jakości FoodFakty Akademia Managera 

Link do zapisów:

https://foodfakty.pl/szkolenie-zywnosc-ekologiczna-od-1-stycznia-2022-co-ulegnie-zmianie 

Dopiero zaczynasz w branży eko lub zamierzasz przekształcić swoją działalność na produkcję lub przetwórstwo ekologiczne? Chcesz dowiedzieć się więcej na temat istoty produkcji ekologicznej oraz jej zasad? Zapisz się na szkolenie dotyczące zasad produkcji eko! Link do zapisów:

https://foodfakty.pl/szkolenie-zasady-produkcji-ekologicznej 

Słowa kluczowe: eko bio żywność ekologiczna rolnictwo ekologiczne organic

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.