Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Żywność ekologiczna od 1 stycznia 2022 - co ulegnie zmianie? - szkolenie

Wraz ze wzrostem zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną, konieczne było znowelizowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Zmiany wejdą w życie od 1 stycznia 2022 r. 

W pierwotnych założeniach prawodawcy unijnego, nowelizacja przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego miała wejść w życie 1 stycznia 2021 r., jednakże z uwagi na trwającą pandemię koronawirusa, konieczne było przesunięcie tego terminu o rok. 

Istotą nowelizacji było zastąpienie w całości dotychczas obowiązującego rozporządzenia nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych zupełnie nowym aktem tj. rozporządzeniem 2018/848. Jego celem było przede wszystkim doprecyzowanie przepisów w zakresie produkcji ekologicznej, co zaowocowało znacznym ich rozbudowaniem. W efekcie nowe rozporządzenie 2018/848 zawiera szereg szczegółowych unormowań dotyczących poszczególnych rodzajów produkcji ekologicznej takich jak m.in. produkcja roślinna, zwierzęca, pszczelarstwo oraz przetwórstwo. Rozbudowanie oraz uszczegółowienie przepisów z jednej strony jednoznacznie przesądza wiele kwestii, które do tej pory - ze względu na brak jasnych unormowań - były sporne (jak np. status produkcji hydroponicznej), ale z drugiej strony mnogość przepisów znacząco utrudnia ich stosowanie. 

Wśród najważniejszych zmian jakie już niebawem czekają branżę eko należy wymienić m.in.:

znaczące rozszerzenie katalogu produktów, które będą mogły być znakowane symbolem ekoliścia
certyfikację grupową
konkretyzację przepisów dla poszczególnych branż np. mięsnej, roślinnej, pszczelarskiej, akwakultury;
ujednolicenie statusu produkcji hydroponicznej
ustanowienie odpowiednich wykazów (np. w odniesieniu do produkcji roślinnej)
nowelizację urzędowych kontroli
zmiany w kontaktach handlowych z państwami trzecimi;
dopłaty na produkcję ekologiczną w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tych oraz innych zmian? Zajmujesz się produkcją żywności ekologicznej? Jesteś przetwórcą eko produktów? To szkolenie jest dla Ciebie!


Szkolenie jest realizowanie w programie jakości FoodFakty Akademia Managera 

Link do zapisów:

https://foodfakty.pl/szkolenie-zywnosc-ekologiczna-od-1-stycznia-2022-co-ulegnie-zmianie 

Dopiero zaczynasz w branży eko lub zamierzasz przekształcić swoją działalność na produkcję lub przetwórstwo ekologiczne? Chcesz dowiedzieć się więcej na temat istoty produkcji ekologicznej oraz jej zasad? Zapisz się na szkolenie dotyczące zasad produkcji eko! Link do zapisów:

https://foodfakty.pl/szkolenie-zasady-produkcji-ekologicznej 

Słowa kluczowe: eko bio żywność ekologiczna rolnictwo ekologiczne organic

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn