Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zasady produkcji ekologicznej - szkolenie

Produkcja ekologiczna stanowi jeden z najszybciej rozwijających się sektorów w branży spożywczej, której wzrost szacowany jest nawet na 20% w skali roku. Jakie wymagania należy spełnić, aby móc znakować swoje produktu logo ekoliścia?

Rolnictwo ekologiczne uchodzi za najbardziej restrykcyjny ze wszystkich systemów certyfikacji żywności, a co z a tym idzie, produkty wytwarzane w jego ramach charakteryzują się najwyższą jakością. Żywność ekologiczna wytwarzana jest przy użyciu naturalnych metod, z ograniczeniem stosowania substancji chemicznej, pestycydów oraz nawozów sztucznych - a to jedynie niewielki wycinek wymogów jakie stawiane są producentom i przetwórcom eko żywności. Produkcja ekologiczna oznacza także dużo wyższy niż w konwencjonalnych hodowlach dobrostan zwierząt. Wypas na pastwiskach, utrzymywanie zwierząt na wolnej przestrzeni, zakaz trzymania zwierząt na uwięzi, profilaktycznego stosowania antybiotyków i hormonów to standard prowadzenia produkcji ekologicznej. 


Wszystkie te przepisy składają się na skomplikowany system nakazów i zakazów obowiązujących producentów żywności ekologicznej. Warto przy tym podkreślić, iż nie obejmuje on wyłącznie rolników, lecz także przetwórców, dystrybutorów czy wreszcie sprzedawców eko żywności. Jedynie zobowiązanie wszystkich uczestników łańcucha produkcji żywności ekologicznej do ścisłego przestrzegania przepisów może zagwarantować ich niepowtarzalną wysoką jakość i naturalny charakter. 

  • Kto może zostać producentem eko żywności?
  • Jakie warunki musi spełnić?
  • Czym jest produkt ekologiczne?
  • Jakie są zasady produkcji ekologicznej?
  • Czym przejawia się ochrona wysokiego dobrostanu zwierząt i bioróżnorodności?
  • Co to znaczy, że eko produkty są „naturalne”?

Tego wszystkiego oraz wielu innych przydatnych informacji na temat produkcji żywności ekologicznej dowiesz się ze szkolenia „Zasady produkcji ekologicznej”.

Szkolenie jest realizowanie w programie jakości FoodFakty Akademia Managera 

 

Link do zapisów:

https://foodfakty.pl/szkolenie-zasady-produkcji-ekologicznej 

Jesteś już producentem eko żywności i chcesz dowiedzieć się jakie zmiany w przepisach nastąpią od 1 stycznia 2022 r. i na co należy się naszykować? Zapisz się na szkolenie dotyczące zmian w rolnictwie ekologicznym, które wejdą w życie już za niecały miesiąc:

https://foodfakty.pl/szkolenie-zywnosc-ekologiczna-od-1-stycznia-2022-co-ulegnie-zmianie 

Słowa kluczowe: eko bio żywność ekologiczna rolnictwo ekologiczne organic

Autor: Magdalena Wolska

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.