eFORUM FoodFakty – Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa [dzień 1]
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Mikroorganizmy, a raczej problemy z nimi związane są niezmiennie odpowiedzialne za większość wycofań produktów z rynku. To właśnie wycofanie produktu określa się jako jedno z większych ryzyk utraty zysków dla producentów. Polskie produkty, są niestety na rynkach europejskich postrzegane jako potencjalnie ryzykowne pod kątem występowania Salmonelli i Listerii, i niestety są ku temu podstawy.
Program wydarzenia okazał się tak obszerny, że został podzielony na dwa dni. Większość referatów dotyczyć będzie tej negatywnej strony zanieczyszczeń mikrobiologicznych, ale nie zabraknie bloku dedykowanego zdrowotnym i technologicznym cechom tym razem pozytywnych.
Zapraszamy do szczegółowego zapoznania się z programem i rejestracji osobno na te dwa dni eFORUM FoodFakty. Nie może Państwa zabraknąć!
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy bez względu na miejsce w łańcuchu żywności mają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności.
Zakres i poziom merytoryczny referatów dostosowany dla profesjonalistów z obszaru:
- laboratoria analityczne
- produkcja i technologia
- zarządzanie jakością
- zarządzanie zgodnością produktów
PARTNERZY
PARTNER STRATEGICZNY
PARTNERZY GŁÓWNI
PARNTERZY INSTYTUCJONALNI
PARTNERZY
Program
Dzień 1 (24.03) Start godz 11:00 | |
Mikrobiologia jako narzędzie dla jakości i bezpieczeństwa żywności dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ - Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej |
11:00 |
Częstotliwość i metody badań mikrobiologicznych oraz interpretacja wyników w odniesieniu do Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1441/2007 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 Barbara Krupska - Intertek |
11:15 |
Wprowadzenie do challenge tests Kamila Kuik - ALS |
11:27 |
LAMP – technologia, która ewoluuje Izabela Michalczyk - 3M |
11:42 |
Wykrywanie wirusów w próbkach żywności. Jak w prosty sposób wykonać oznaczenia zgodnie z ISO 15216 Krzysztof Knop - bioMérieux |
11:57 |
Zastosowanie techniki MALDI-TOF w identyfikacji drobnoustrojów Dorota Merlak - Argenta |
12:12 |
Shigatoksyczne E. coli (STEC) i zawiłości genetyczne w praktyce - wynik na sprawozdaniu z badań zgodnie z IS/TS 13136 i jak go interpretować Aleksandra Walińska - J.S.Hamilton |
12:27 |
Nowe gatunki Listeria - problemem w przemyśle spożywczym dr inż. Barbara Szymczak - Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie |
12:39 |
Normalizacja w mikrobiologii żywności Izabela Ancuta - Polski Komitet Normalizacyjny |
12:54 |
Sesja Q&A |
13:06 |
>> NAGRANIE: 2 DZIEŃ <<
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera