Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na żądanie Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Podczas szkolenia zostaną omówione wymagania prawne dotyczące znakowania środków spożywczych wartością odżywczą, poszerzone o analizę przykładowych opakowań pod kątem prawidłowej informacji żywieniowej (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, s. 18);
Omówione będą także zagadnienia dotyczące dodatkowego systemu znakowania żywności – GDA po zmianie przepisów prawnych.
Przedstawione zostaną wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące zakresów tolerancji ilości deklarowanych na etykiecie składników odżywczych oraz zasad zaokrąglania.
Omówione będą na wybranych przykładach sposoby obliczania wartości energetycznej oraz o kreślania wartości odżywczej produktów spożywczych w celu przygotowania prawidłowej informacji żywieniowej na opakowaniu, w tym m.in.
• pozyskiwanie danych,
• źródła danych,
• obliczanie wartości odżywczej produktów złożonych na wybranych przykładach,
• co zrobić, gdy brakuje danych o zawartości składników odżywczych niektórych surowcach,
Omówione zostanie także podawanie informacji żywieniowej w przypadku środków spożywczych z dodatkiem witamin, składników mineralnych i innych substancji oraz produktów z oświadczeniem żywieniowym lub zdrowotnym.
Dodatkowo uczestnicy szkolenia mogą przesyłać pytania, zagadnienia czy projekty etykiety do omówienia na szkoleniu, nie później niż siedem dni przez terminem szkolenia.
Szkolenie adresowane jest do producentów i dystrybutorów żywności oraz pracowników organów urzędowej kontroli żywności.
PROGRAM SZKOLENIA
(w godz. 10.00-15.15)
1. Znakowanie żywności wartością odżywczą – aspekty prawne;
Informacja obowiązkowa i dobrowolna;
Informacja o wartości odżywczej – wymagania i formy prezentacji;
Informacja o wartości odżywczej produktów wzbogacanych;
Informacja o wartości odżywczej produktów z oświadczeniami żywieniowymi;
2. Co nowego w przepisach prawnych?
3. Dodatkowe systemy znakowania żywności wartością odżywczą, w tym system GDA po zmianie przepisów prawnych;
4. Zakresy tolerancji oraz zasady zaokrąglania – Wytyczne Komisji Europejskiej;
5. Sposoby określania wartości odżywczej produktów do celów znakowania:
Analiza chemiczna żywności, przygotowanie wartości deklarowanych na podstawie sprawozdania z wyników badań (metody badań, przygotowanie informacji żywieniowej na podstawie raportu z badań);
Wykorzystanie ogólnie dostępnych i zaakceptowanych danych (bazy dane oraz tabele składu i wartości odżywczych żywności) – które bazy danych wybrać, na co zwracać uwagę przy korzystaniu z danych tabelarycznych;
Obliczenia na podstawie znanych lub rzeczywistych wartości średnich użytych składników (obliczenia na podstawie receptur):Obliczanie wartości energetycznej – na wybranych przykładach;
Obliczanie wartości odżywczej i przygotowania informacji żywieniowej – krok po kroku;
Co zrobić, gdy brakuje danych o wartości odżywczej surowców;
6. Ćwiczenia – przygotowanie informacji o wartości odżywczej; etykietowanie żywności wartością odżywczą – studium przypadku.
Pytania i odpowiedzi.
Cena 590 zł
Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl
Zapytaj organizatora o szczegóły