ISO 22000:2018 - Wymagania i interpretacja - Szkolenie On - line
Data: 09.02.2021 Miejsce: Gdynia
Czas trwania: 8 h
Cel szkolenia
Zdobycie umiejętności i wiedzy potrzebnej do wdrożenia i interpretacji wymagań w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z wymaganiami normy ISO 22000:2018.
Pozyskanie informacji w celu identyfikacji wszystkich obszarów wymagających aktualizacji w bieżącym systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności, dzięki czemu możliwe będzie zaplanowanie i określenie zakresu prac niezbędnych do przejścia na nową wersję standardu ISO 22000:2018 oraz FSSC 22000 wersja 5.1.
Szkolenie skierowane do
Pełnomocnicy firm produkujących żywność, członkowie zespołu HACCP, pracownicy działów jakości, kierownictwo firm i średniego szczebla, konsultanci, wszystkie osoby zainteresowane tematyką szkolenia.
Program
Nowa struktura normy, zharmonizowanie istniejących norm zarządzania systemami Załącznik SL
Interpretacja wymagań normy ISO 22000:2018:
Zmiany w terminologii
Zwiększone wymagania dotyczące przywództwa oraz skuteczności w systemie.
Kontekst organizacji
Określenie stron zainteresowanych w systemie zarządzania jakością, zrozumienie ich potrzeb i oczekiwań
Wzmocnienie podejścia procesowego w zarządzaniu jakością
Procedury, instrukcje a udokumentowana informacja
Zarządzanie zmianami
Podejście oparte na ryzyku i szansach
Zagrożenia a ryzyko w Planie Kontroli Zagrożeń
PRP, OPRP, CCP oraz środki nadzoru – walidacja i weryfikacja
Monitorowanie i pomiary – ukierunkowane na osiąganie mierzalnych wyników, analizę wyników monitorowania
Postępowanie z produktem niezgodnym
Przegląd zarządzania – omówienie strategicznych kierunków organizacji
Działania osób odpowiedzialnych za nadzorowanie systemu zarzadzania (Przewodniczący Zespołu ds. Bezpieczeństwa Żywności, Zespół ds. Bezpieczeństwa Żywności) w zakresie dostosowania organizacji do nowych wymagań
Podsumowanie zmian
Szkolenie ma formę warsztatów praktycznych, w których dyskusja i ćwiczenia zajmują znaczącą ilość czasu.
Warunki uczestnictwa
Zapytaj organizatora o szczegóły