Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pobieranie próbek ze środowiska może nie być tak proste, jak mogłoby się wydawać. Do uzyskania prawidłowego wyniku konieczne jest użycie narzędzia, które:
Pobieranie próbek / wymazów
Nasze zestawy do pobierania próbek (gąbki, wymazówki) są zgodne z ISO 18593: 2018: Mikrobiologia łańcucha pokarmowego – horyzontalne metody określające techniki pobierania próbek z powierzchni. Zaleca się stosowanie sterylnej wymazówki do trudno dostępnych miejsc i obszarów 100 cm2 zaleca się stosowanie gąbki. Natomiast w celu sprawdzenia obecności / braku mikroorganizmów całkowity obszar, z którego pobierane są próbki, powinien być jak największy (jeśli jest dostępny), aby zwiększyć prawdopodobieństwo wychwycenia mikroorganizmów. Zaleca się pobranie próbki z obszaru od 1000 cm2 do 3000 cm2.
Do zbadania takiej powierzchni wskazane jest użycie odpowiedniego narzędzia, takiego jak EZ Reach, PUR Blue, gąbka poliuretanowa SampleRight
Utrzymanie żywotności mikroorganizmów
Zgodnie z ISO 18593: 2018 próbkę wymazu należy dostarczyć do laboratorium w celu przetworzenia / tak szybko, jak to możliwe, najlepiej w ciągu 24 godzin (powinna być schłodzona!). Jeżeli próbka nie zostanie natychmiast procesowana w laboratorium, można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie 48 godzin od pobrania.
Udowodniono, że nowy, specjalnie opracowany High Capacity Neutralizing broth (HiCap) utrzymuje żywotność komórek do 72 godzin!
Medium jest przeznaczone do stosowania w przemyśle spożywczym i napojów. Neutralizując pozostałości środków dezynfekujących w próbce i utrzymując żywotność zebranych mikroorganizmów przez okres do 72 godzin, HiCap pomaga zapobiegać fałszywie ujemnym wynikom testów i ułatwia dokładną kwantyfikację mikroorganizmów.
Odwiedź naszą stronę internetową - BIOING
Słowa kluczowe: wymazówki, gąbki poliuretanowe, monitoring środowiskowy, badania mikrobiologiczne
Skontaktuj się bezpośrednio z firmą: