Zafałszowania żywności, metody ich wykrywania i przeciwdziałania tym procederom (on-line)
Data: 24.11.2022 Miejsce:
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zapoznanie z zafałszowaniami żywności, rodzajami, skalą zjawiska, podwójnymi standardami oraz głównymi czynnikami ryzyka w zakresie bezpieczeństwa jakości i autentyczności. Omówione zostaną techniki analityczne stosowane do określania autentyczności produktów spożywczych oraz praktyczne zastosowanie poświadczenia autentyczności dla wybranych grup żywności. Przedstawione zostaną uwarunkowania prawne dotyczące autentyczności żywności, na podstawie prawa krajowego i UE. Przedstawione zostaną przykłady wymagań dla żywności tradycyjnej i regionalnej oraz konsekwencje wynikające z fałszowania żywności dla konsumentów i producentów.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.
Program
1. Zafałszowania żywności – rodzaje, identyfikacja, możliwe zagrożenia
2. Przykłady zafałszowań w świetle działań kontrolnych w Polsce i na świecie
3. Metody badawcze stosowane do poświadczenia autentyczności składników na wybranych przykładach surowców i produktów
4. Autentyczność i identyfikowalność żywności w świetle legislacji
5. Żywność tradycyjna i regionalna – wyroby o gwarantowanej jakości
6. Konsekwencje wynikające z fałszowania żywności dla konsumentów i producentów.
Warunki uczestnictwa
Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy - www.awuleopard.pl/szkolenia/zafalszowania-zywnosci-metody-ich-wykrywania-i-przeciwdzialania-tym-procederom-on-line-3/
- e-mail: akademia@awuleopard.pl
Cena 590 zł
Zapytaj organizatora o szczegóły