Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 14.10.2021 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h
Prawo żywnościowe opiera się na szeregu zasad, do których przestrzegania zobowiązani są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego: od producentów rolnych, przez dostawców aż po producentów żywności. Zasady te dotyczą różnorakich aspektów produkcji takich jak m.in. obowiązek zagwarantowania bezpieczeństwa produktów żywnościowych, prawidłowe etykietowanie, niewprowadzanie konsumentów w błąd, oznaczanie alergenów, zasada ryzyka oraz system HACCP. Celem szkolenia jest omówienie najważniejszych zasad prawa żywnościowego z punktu widzenia produkcji żywności, wraz ze wskazaniem ich podstaw prawnych, warunków stosowania oraz określeniem kto i w jaki sposób powinien ich przestrzegać
Osoby odpowiedzialne za przestrzeganie przepisów prawa żywnościowego w przedsiębiorstwach, technologowie produkcji, producenci żywności i pasz, producenci rolni.
1. Omówienie znaczenia zasad prawa żywnościowego z punktu widzenia producentów żywności.
2. Wskazanie źródeł zasad prawa żywnościowego /m.in. rozporządzenia 178/2002 tj. Ogólnego Prawa Żywnościowego/.
3. Przedstawienie zasad prawa żywnościowego wraz z ich omówieniem, znaczeniem dla produkcji żywności oraz podstawą prawną, m.in.:
- Zasada bezpieczeństwa żywności.
- Zasada ryzyka /ocena ryzyka, analiza ryzyka, informowanie o ryzyku/.
- Zasada kompleksowości.
- HACCP.
- Traceability.
Zasada rzetelnego informowania konsumenta.
4. Urzędowa kontrola żywności.
Koszt uczestnictwa 290 zł netto
Klienci Strefy Managera - opłata 190 zł netto za uczestnika
Termin: 14.10.2021, godzina 11:00-12:30
Prosimy o rejestrację poprzez formularz poniżej:
Zapytaj organizatora o szczegóły