Znakowanie żywności w praktyce – podstawy prawne i ich interpretacja, w tym zasady dotyczące podawania kraju pochodzenia podstawowego składnika
Data: 21.02.2020 Miejsce: Katowice
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu znakowania żywności, w tym również z zakresu znakowania suplementów diety. Dodatkowo podczas szkolenia zostanie omówiona kwestia podawania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką związaną ze znakowaniem żywności, a szczególnie do producentów żywności, suplementów diety oraz firm projektujących etykiety.
Program
1. Zakres rozporządzenia PEiR nr 1169/2011.
2. Omówienie danych wymaganych na etykiecie: ustalanie nazwy, wykaz składników, w tym składniki alergenne, substancje dodatkowe, aromaty, ilościowa zawartość składników, kategorie składników,
data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia, ilość netto, dane producenta, instrukcja użycia, kraj lub miejsce pochodzenia.
3. Znakowanie wartością odżywczą (obligatoryjne i dobrowolne informacje).
4. Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący tolerancji zawartości składników odżywczych.
5. Podawanie kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/775.
6. Znakowanie żywności nieopakowanej.
7. Oświadczenia żywieniowe, zdrowotne oraz deklaracje marketingowe.
8. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania, wynikające z Rozporządzenia MRiRW z dnia 23 grudnia 2014r. (z późn. zm.) w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
9. Warsztaty – wykorzystanie zdobytej wiedzy w weryfikacji przykładowych etykiet.
Szkolenie realizowane będzie w godzinach: 10.00 - 16.00
Warunki uczestnictwa
Zgłoszenia przyjmujemy do 10.02.2020 r.
Koszt szkolenia:
649 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 1 osoby z firmy.
599 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 2 lub więcej osób z firmy.
Koszt obejmuje: wykłady, materiały szkoleniowe, certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu oraz przerwy kawowe i obiad.
W razie pytań zachęcamy do kontaktu:
- telefonicznego: (48) 22 783 17 34
- mailowego: szkolenia@jars.pl
Zapytaj organizatora o szczegóły