Znakowanie żywności z uwzględnieniem substancji dodatkowych aromatów i enzymów
Na żądanie Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
W programie szkolenia przewidziano dyskusję nad przekazanymi wcześniej przez uczestników pytaniami lub ew. wzorami etykiet lub elementów etykiet. Odpowiedzi zostaną udzielone zgodnie ze stanem obecnym i planowanymi zmianami w ustawodawstwie krajowym i Unii Europejskiej w zakresie znakowania żywności, w tym zapisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
W pierwszej części szkolenia zostaną omówione uregulowania obowiązującego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych oraz perspektywy wynikające ze zmian przepisów zarówno krajowych jak i Unii Europejskiej w zakresie znakowania.
W drugiej części szkolenia zostaną omówione pytania dotyczące znakowania w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Szczegółowo zostaną omówione różne aspekty wykorzystania tych przepisów w praktyce, z uwzględnieniem najczęściej pojawiających się problemów. Omówione zostaną także rozwiązania dotyczące deklarowania nazw substancji dodatkowych i ich funkcji technologicznych na opakowaniach wyrobów, aktualne podejście do umieszczania wizerunku owoców na etykiecie środków spożywczych. Zapisy etykiet zostaną ocenione w świetle projektu wytycznych Komisji Europejskiej dotyczących znakowania żywności zawierającej aromaty oraz przewodnika Komisji Europejskiej ułatwiającego znakowanie środków spożywczych, do produkcji których zastosowano enzymy.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie/warsztaty adresowane jest do producentów i dystrybutorów żywności oraz pracowników organów urzędowej kontroli żywności pełniących nadzór nad prawidłowością znakowania środków spożywczych.
Program
PROGRAM SZKOLENIA
(godz.10.00-15.30)
- Znakowanie w oparciu o przepisy ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania niektórych grup środków spożywczych oraz rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 odpowiedzialność za produkt:
- Znakowanie informacją o kraju lub miejsca pochodzenia (produkty mięsne, składnik podstawowy)
- wielkość czcionki stosowana na opakowaniu produktu
- nowe obowiązkowe elementy oznakowania (produkty mięsne, produkty zawierające substancje słodzące, )
- znakowanie składników alergennych (gluten, ryby itp., śladowa ilość alergenu)
- najczęściej popełniane błędy w znakowaniu (nazwa produktu, stosowanie określeń tj.: wiejski, domowy tradycyjny itp)
- wymagania rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania niektórych grup środków spożywczych znakowanie produktów bez opakowań i pakowanych przy sprzedaży na życzenie konsumenta
- interpretacje niektórych przepisów rozporządzenia (UE) Nr 1169/2011 na podstawie dokumentów Pytania i Odpowiedzi Komisji Europejskiej oraz przewodników opracowanych z udziałem Państw Członkowskich i Komisji pomagających w interpretacji poszczególnych przepisów rozporządzenia
- nowe przepisy krajowe – Produkt polski, znakowanie octu
- działania Komisji Europejskiej – raport odnośnie do znakowania wyrobów alkoholowych, wytyczne Q&A cz. II
- Znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych, enzymów i aromatów:
- przepisy odnośnie znakowania substancji dodatkowych, aromatów i enzymów zawartych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
- deklarowanie nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktu – zapisy w rozporządzeniach Komisji, przykłady
- znakowania produktów zawierających substancje dodatkowe wnoszone ze składnikami
- substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych – substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników – dyskusja na przykładach konkretnych środków spożywczych
- zwolnienia z deklarowania niektórych składników
- znakowania produktów napisami typu „bez konserwantów”
- znakowanie produktów zapisanych kursywą w rozporządzeniu 1333/2008
- umieszczania wizerunku owoców lub innego składnika na etykiecie środków spożywczych
- znakowania środków spożywczych zawierających glikozydy stewiolowe
- oznakowania aromatów w świetle projektu przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty (m.in. znakowanie produktów zawierających ekstrakty, aromaty naturalne, aromaty dymu wędzarniczego)
- znakowania środków spożywczych zawierających enzymy w świetle przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów.
Istnieje możliwość wcześniejszego przesłania organizatorowi szkolenia pytań dotyczących konkretnych zagadnień w sprawie znakowania środków spożywczych. W trakcie szkolenia pytania zostaną omówione wraz z podaniem odpowiedzi.
Warunki uczestnictwa
Cena 590 zł
Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl
Zapytaj organizatora o szczegóły