Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Akademia Sensoryczna - warsztaty kalibracji sensorycznej w praktyce

Data: 15.09.2022 Miejsce:
Czas trwania: 2 h

Cel szkolenia

 

ZMYSŁY CZŁOWIEKA

To najtańszy i często najszybszy oraz najbardziej efektywny w firmie aparat pomiarowy, ale wyłącznie przy odpowiedniej kalibracji i wiedzy pracowników. Bez ciągłego rozwijania i testowania już osiągniętego poziomu wrażliwości sensorycznej, możliwości wykorzystania tych zmysłów maleją.

Akademia Sensoryczna to cykl praktycznych szkoleń i warsztatów w zakresie treningu tych zmysłów w zastosowaniach profesjonalnych, pogłębienia praktycznej wiedzy oraz możliwość rzeczywistego przetestowania smaków i zapachów najczęściej używanych w branży spożywczej.

Celem tych warsztatów jest precyzyjne określenie wrażliwości smakowo-zapachowej na badany bodziec smakowo-zapachowy z jednej strony, a z drugiej unikalne doświadczenie w rozpoznawaniu czystych, pojedynczych składników np. cytryn, mango, bergamotki, karmelu czy imbiru.

KORZYŚCI PŁYNĄCE Z UDZIAŁU W WARSZTATACH AKADEMII SENSORYCZNEJ


Jak odróżnić cytrynę od pomarańczy? Większość z Państwa odpowie - prosta rzecz!

Ale czym różni się cytryna od bergamotki czy yuzu? Zwłaszcza kiedy trzeba się oprzeć na smaku i zapachu? Czy będzie tak łatwo? Czy łatwo odróżnić cynamon od goździków czy gałki muszkatołowej, nie mając pod nosem torebki z przyprawami – to zadanie nie jest wcale proste i oczywiste. Nie wystarczy opowiedzieć o tych smakach i zapachach, trzeba je spróbować, powąchać, doświadczyć i dopiero o nich porozmawiać.

Podczas warsztatów z cyklu Akademia Sensoryczna:

  • poznasz w praktyce metody i techniki oceny sensorycznej
  • nauczysz się rozpoznawać najczęściej używane pojedyncze profile smakowe oraz doświadczysz różnicy pomiędzy podobnymi profilami – np. pomarańcza, grapefruit
  • poznasz zasady łączenia smaków „foodpairing”
  • "skalibrujesz" swoje własne progi wrażliwości smakowej na 5 podstawowych smaków
  • określisz progi wrażliwości smakowej na testowane profile smakowe, po 5 na jedne warsztaty
  • poznasz w praktyce smaki i zapachy aromatów/profili smakowych tworzących produkty spożywcze
  • dowiesz się dużo więcej nt. pochodzenia testowanych smaków, np. cytryna – pochodzenie, uprawa, zbiory, różnice gatunkowe, producenci, wykorzystanie w przemyśle
  • zgłębisz wiedzę w zakresie wpływu środowiska produktu (pH, kwasowość, zawartość cukru, dodatki funkcjonalne) na wrażenia smakowe i odczuwanie aromatów w produkcie spożywczym

Szkolenie skierowane do

Warsztaty przez nas tworzone to wspólne doświadczenie, które pozwoli nie tylko na tworzenie lepszych produktów, ale też na poprawę komunikacji pomiędzy działami produkcji, R&D czy kontroli jakości oraz działami marketingu.

Akademia Sensoryczna to projekt skierowany do szerokiego grona pracowników sektora spożywczego nie tylko technologów, czy osób odpowiedzialnych za tworzenie produktów czy kontrolę jakości, ale również marketing, komunikację z klientami czy dostawcami.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY WZIĄĆ UDZIAŁ

Program

Bazując na naszym wieloletnim doświadczeniu w pracy, gdzie zmysł smaku i zapachu odgrywa kluczową rolę chcemy zaproponować Państwu cykl szkoleń w formie hybrydowych warsztatów sensorycznych w formie online, ale z rzeczywistymi próbkami testowymi i możliwością interakcji z prowadzącym i innymi uczestnikami warsztatu.

Warsztaty Akademii Sensorycznej obejmują cykl 4 sesji podzielonych wg tematów/kategorii smakowych. Wkrótce pojawią się daty kolejnych warsztatów.

Warsztat 1 - 15.09.2022

Cytrusy i owoce tropikalne – cytryna, pomarańcza, grapefruit, ananas, mango, marakuja, melon

Warsztat 2 (termin wkrótce)

Owoce pestkowe  – jabłko, gruszka, mirabelka, morela, malina, truskawka, porzeczka, jagoda

Warsztat 3 (termin wkrótce)

Przyprawy i zioła - ziele angielskie, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, bazylia, tymianek, rozmaryn

Warsztat 4 (termin wkrótce)

Brown notes – karmel, czekolada, biszkopt, wanilia, kakao, kawa

Każda 2-godzinna sesja będzie poprzedzona prezentacją związaną z tematem spotkania i testowanymi składnikami. Ocena będzie dokonywana równolegle przez wszystkich online, pod nadzorem prowadzącego. Kolejne warsztaty odbywać się będą z maksymalną częstotliwością 1 x w miesiącu

WARSZTAT 1 – CYTRUSY & OWOCE TROPIKALNE 

Co łączy jabłka z Herkulesem i Chinami? Citrus paradisi czy Citrus aurantium? Skąd się wzięły i czym się różnią między sobą cytrusy? Jak rozpoznać je po zapachu nie widząc owoców? Co wspólnego mają cytrusy z białym winem? Co jest głównym składnikiem tworzącym zapach każdego z cytrusów? Linalol czy limonen, a może myrcen?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie w czasie naszego pierwszego warsztatu z cyklu Akademii Sensorycznej. W czasie warsztatu poznamy i przetestujemy różnice i podobieństwa w obrębie rodziny cytrusów. Każdy będzie miał możliwość sprawdzić swoją wrażliwość na różne poziomy stężenia cytrusów (olejki i aromaty).

Botanicznie cytrusy to zmodyfikowane mięsiste jagodowe zwane hesperidium w kolorze od zielonego (limonka, bergamotka) do pomarańczowego. Najbardziej zewnętrzna warstwa skórki zwana flavedo zawiera wyspecjalizowane komórki, które zawierają gruczoły olejowe. Z wyjątkiem owoców kumkwata, skóra cytrusów ze względu na gorzki smak nie jest spożywana, jest za to wykorzystywana jak źródło cennych olejków zapachowych wykorzystywanych w produkcji aromatów spożywczych i kompozycji zapachowych. Wewnętrzna część skórki zwana albedo jest biała, gąbczasta gorzka, zasadniczo niejadalna ale bogata w kwas askorbinowy. Miąższ wewnątrz komory owoców jest wypełniony sokiem komórkowym, który również jest źródłem związków zapachowych.

WARSZTAT 2 – OWOCE JAGODOWE & PESTKOWE 

Owoce pestkowe i jagodowe z racji klimatu i szerokość geograficznej upraw są nam bardziej znane, co nie oznacza, że ich rozpoznanie nie nastręcza trudności. Owoce jagodowe były pożywieniem dla ludzi na długo przed rozwojem rolnictwa. Z czasem ludzie nauczyli się je przetwarzać, magazynować i uprawiać. Owoce jagodowe dzięki dużej zawartości barwników z grupy antocyjanów i flawonoidów są nie tylko bardzo cennym źródłem substancji cennych dla organizmu ale też punktem wyjścia do tworzenia substancji aromatycznych. W czasie tej sesji poznamy główne składniki, które tworzą aromat owoców jagodowych. Czy maślan etylu występuje tylko w aromacie maliny? Truskawki? A może i w innych owocach? Co sprawia, że aromat truskawki raz przypomina kompot, a raz marmoladę. Co wspólnego ma etylomaltol z truskawką i karmelem? To tematy, które zgłębimy w czasie tej sesji.

WARSZTAT 3 – PRZYPRAWY & ZIOŁA 

Przyprawy i zioła to podstawa każdej kuchni i wszystkich produktów spożywczych w kategoriach savoury. Przyprawy takie jak pieprz, cynamon, kardamon, ziele angielskie były przyczynkiem wypraw morskich w XV i XVI. To one przyczyniły się do rozwoju miast, bogacenia się kupców, wymiany kulturalnej, naukowej i handlowej. Kulinarne wykorzystanie przypraw przypada zwykle na miesiące jesienno-zimowe i często kojarzone jest z Bożym Narodzeniem. Goździki i cynamon to pierwsze świąteczne skojarzenie, jednak nie jedyne. Z sprawą eugenolu skojarzenia to jest silnie związane z gabinetem dentystycznym. Eugenol ma bardzo silnie właściwości antyseptyczne  Z kolei zioła miały ogromne znaczenie nie tylko medyczne, ale też kulinarne. Lubczyk był nie tylko składnikiem rosołu, ale też lokalnym afrodyzjakiem. Myrcen jest związkiem o owocowo, ziołowo, słodko, warzywno ziołowym zapachu, terpenowo-cytrusowym. Nadaje on charakterystyczny zapach nie tylko aromatowi szałwii ale i  kminku, szałwii, estragonie imbirze czy konopiom. W tym warsztacie podążymy w świat intrygujących połączeń i skojarzeń nie tylko orientalnych.

WARSZTAT 4 – BROWN NOTES

Brown notes czy nuty brązowy to trochę enigmatyczna kategoria zapachowa wykorzystywana nie tylko w aromatach, ale także w perfumerii. Zasadniczo nuty brązowe to nic innego jak związki aromatyczne, które powstały w reakcji Maillard’a i degradacji Streckera. To nuty zapachowe, które powstają przy paleniu kawy, prażeniu ziaren kakaowca,  tostowaniu pieczywa czy orzechów, pieczeniu ciast czy smażeniu mięsa. To nuty karmelu i waty cukrowej. Dziś wiadomo, że na aromat kawy składa się kompozycja ponad 600 związków aromatycznych, ale czy aż tyle związków trzeba aby otrzymać dobry aromat? Podstawą nut określanych jako „brown notes” są pirazyny, pirydyny, furany i związki tiazolowe i czasie tej sesji poznamy bliżej nuty zapachowe z nimi związane.

 

Wszystkie odsłony warsztatów będą miały podobny przebieg i charakter. Będą poświęcone 4 grupom smakowym z listy od 1 do 4. Przed kolejnymi sesjami uczestnicy będą otrzymywać próbki (dopasowane do tematu sesji) do oceny sensorycznej a na koniec całości - certyfikat.

Warunki uczestnictwa

Co w wchodzi w koszt udziału:  

  • zestaw do rozpoznawania składników będących przedmiotem zajęć oraz zestaw do kalibracji smakowo-zapachowej w 3 rozcieńczeniach, tak aby móc indywidualnie określić swój poziom wrażliwości na dany smak i zapach - wysłany pod wskazany adres
  • możliwość nawiązania nowych relacji z osobami o podobnym profilu zainteresowań zawodowych
  • pakiet materiałów edukacyjnych oraz certyfikat potwierdzający zdolność do rozpoznawania określonej gamy smaków i zapachów

Koszt uczestnictwa:

Koszt uczestnictwa w warsztacie: 500 PLN netto

Rabat dla Członków Strefy Managera wynosi 25%

Czas trwania warsztatów to ok. 2h.

Kliknij tutajaby przeczytać regulamin.

 

Zapraszamy do rejestracji na warsztat 1 -  CYTRUSY & OWOCE TROPIKALNE 

KLIKNIJ TUTAJ, ABY SIĘ ZAREJESTROWAĆ

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.