Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Alergeny w żywności – zarządzenie ryzykiem, metody zapobiegania zanieczyszczeniom krzyżowym, walidacja procesów mycia i czyszczenia. Szkolenie online. NOWOŚĆ!

Data: 23.04.2024 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z wymogami prawnymi dotyczącymi prawidłowej deklaracji składników alergennych w oznakowaniu środków spożywczych, jak również wskazać na metody zarządzania ryzykiem zanieczyszczenia krzyżowego. Podczas szkolenia uczestnicy zapoznają się również z warunkami przeprowadzenia prawidłowej walidacji procesów czyszczenia i mycia.

Szkolenie skierowane do

Grupa docelowa:
pracownicy przemysłu spożywczego, sieci handlowych, w szczególności działów jakości, technologii

Program

1. Podstawowe informacje na temat alergenów. Czym są alergeny i dlaczego są tak istotne? Pojęcie alergii i nietolerancji pokarmowej, objawy alergii. Źródła alergenów – obowiązkowa lista składników alergennych. Charakterystyka poszczególnych składników alergennych.
2. Zarządzanie ryzykiem występowania alergenów oraz zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym alergenami. Identyfikacja alergenów występujących w surowcach. Metody weryfikacji dostawców oraz kontroli surowców. Sposoby zapobiegania i eliminacji zanieczyszczeń krzyżowych w produkcji. Znaczenie szkoleń i ich metody.
3. Walidacja procesów czyszczenia i dezynfekcji. Walidacja procesów czyszczenia – zasada „najgorszego przypadku”. Ustalanie kryterium akceptacji dla walidacji czyszczenia. Szacowanie akceptowalnego poziomu skażenia alergenowego dla danego wyrobu: NOAEL, LOAEL. Metody analityczne, kryteria akceptacji, ograniczenia metod analitycznych. Rewalidacja.
4. Deklaracja alergenów na etykietach środków spożywczych. Podstawy prawne. W jaki sposób deklarować składniki alergenne? – Wytyczne Komisji Europejskiej. Zanieczyszczenia krzyżowe składnikami alergennymi - deklarcja PAL.
5. Odpowiedzi na pytania uczestników.

Warunki uczestnictwa

Termin i czas trwania: 23.04.2024 10:00 - 15:00
Koszt udziału w szkoleniu dla jednej osoby: 590 zł netto + 23% VAT*
*Cena obejmuje prelekcje, materiały szkoleniowe, świadectwo ukończenia szkolenia

Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:

https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.