Alergeny w żywności – zarządzenie ryzykiem, metody zapobiegania zanieczyszczeniom krzyżowym, walidacja procesów mycia i czyszczenia. Szkolenie online. NOWOŚĆ!
Data: 23.04.2024 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z wymogami prawnymi dotyczącymi prawidłowej deklaracji składników alergennych w oznakowaniu środków spożywczych, jak również wskazać na metody zarządzania ryzykiem zanieczyszczenia krzyżowego. Podczas szkolenia uczestnicy zapoznają się również z warunkami przeprowadzenia prawidłowej walidacji procesów czyszczenia i mycia.
Szkolenie skierowane do
Grupa docelowa:
pracownicy przemysłu spożywczego, sieci handlowych, w szczególności działów jakości, technologii
Program
1. Podstawowe informacje na temat alergenów. Czym są alergeny i dlaczego są tak istotne? Pojęcie alergii i nietolerancji pokarmowej, objawy alergii. Źródła alergenów – obowiązkowa lista składników alergennych. Charakterystyka poszczególnych składników alergennych.
2. Zarządzanie ryzykiem występowania alergenów oraz zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym alergenami. Identyfikacja alergenów występujących w surowcach. Metody weryfikacji dostawców oraz kontroli surowców. Sposoby zapobiegania i eliminacji zanieczyszczeń krzyżowych w produkcji. Znaczenie szkoleń i ich metody.
3. Walidacja procesów czyszczenia i dezynfekcji. Walidacja procesów czyszczenia – zasada „najgorszego przypadku”. Ustalanie kryterium akceptacji dla walidacji czyszczenia. Szacowanie akceptowalnego poziomu skażenia alergenowego dla danego wyrobu: NOAEL, LOAEL. Metody analityczne, kryteria akceptacji, ograniczenia metod analitycznych. Rewalidacja.
4. Deklaracja alergenów na etykietach środków spożywczych. Podstawy prawne. W jaki sposób deklarować składniki alergenne? – Wytyczne Komisji Europejskiej. Zanieczyszczenia krzyżowe składnikami alergennymi - deklarcja PAL.
5. Odpowiedzi na pytania uczestników.
Warunki uczestnictwa
Termin i czas trwania: 23.04.2024 10:00 - 15:00
Koszt udziału w szkoleniu dla jednej osoby: 590 zł netto + 23% VAT*
*Cena obejmuje prelekcje, materiały szkoleniowe, świadectwo ukończenia szkolenia
Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły