Analiza sensoryczna żywności w praktyce: weryfikacja wrażliwości, metody badań - warsztaty
Data: 27.03.2020 Miejsce: Łajski
Czas trwania: 6 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zdobycie praktycznej wiedzy dotyczącej analizy sensorycznej w branży spożywczej. Przeważającą część szkolenia stanowi część warsztatowa, która odbywa się w Pracowni Badań Sensorycznych w akredytowanym laboratorium JARS S.A.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką związaną z analizą sensoryczną żywności.
Program
1. Część teoretyczna:
» różnica między oceną organoleptyczną a analizą sensoryczną,
» warunki przeprowadzania ocen sensorycznych, przygotowanie produktów do oceny sensorycznej,
» czynniki wpływające na funkcjonowanie zmysłów człowieka,
» wybór, szkolenie, doskonalenie i monitorowanie sprawności sensorycznej zespołu oceniającego,
» najczęściej stosowane metody w analizie sensorycznej i badaniach konsumenckich.
2. Część warsztatowa:
• Weryfikacja wrażliwości sensorycznej obejmująca wybrane testy, zgodnie z normą PN-EN ISO 8586:2014-03E
oraz interpretacja uzyskanych wyników badań w zakresie:
» sprawdzenie zaburzeń funkcjonowania zmysłu smaku - test z zastosowaniem substancji wzorcowych dla smaku
słodkiego, kwaśnego, słonego, metalicznego, gorzkiego oraz umami,
» testy określające zdolność oceniających do opisywania doznań zmysłowych:
a) rozpoznawanie zapachów,
b) analiza opisowa tekstury,
» testy weryfikujące zdolność rozpoznawania barw - test Ishihara,
» testy szeregowania prób wg intensywności bodźca dla zmysłu smaku, wzroku, czucia, węchu,
» określenie wybranego progu wrażliwości smakowej z zakresu 6 podstawowych wzorców smaku.
• Ćwiczenia praktyczne wykorzystujące następujące metody analizy sensorycznej w ocenie produktów spożywczych:
» metody różnicowe,
» metody z zastosowaniem skal i kategorii,
» metody opisowe.
Szkolenie realizowane będzie w godzinach: 10.00 - 16.00
Warunki uczestnictwa
Zgłoszenia przyjmujemy do 23.03.2020r.
Koszt szkolenia:
649 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 1 osoby z firmy.
599 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 2 lub więcej osób z firmy.
Koszt obejmuje: wykłady, materiały szkoleniowe, certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu oraz przerwy kawowe i obiad.
W razie pytań zachęcamy do kontaktu:
- telefonicznego: (48) 22 783 17 34
- mailowego: szkolenia@jars.pl
Zapytaj organizatora o szczegóły