Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Analiza sensoryczna żywności w praktyce: weryfikacja wrażliwości, metody badań - warsztaty

Data: 27.03.2020 Miejsce: Łajski
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zdobycie praktycznej wiedzy dotyczącej analizy sensorycznej w branży spożywczej. Przeważającą część szkolenia stanowi część warsztatowa, która odbywa się w Pracowni Badań Sensorycznych w akredytowanym laboratorium JARS S.A.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką związaną z analizą sensoryczną żywności.

Program

1. Część teoretyczna:

» różnica między oceną organoleptyczną a analizą sensoryczną,
» warunki przeprowadzania ocen sensorycznych, przygotowanie produktów do oceny sensorycznej,
» czynniki wpływające na funkcjonowanie zmysłów człowieka,
» wybór, szkolenie, doskonalenie i monitorowanie sprawności sensorycznej zespołu oceniającego,
» najczęściej stosowane metody w analizie sensorycznej i badaniach konsumenckich.

2. Część warsztatowa:

• Weryfikacja wrażliwości sensorycznej obejmująca wybrane testy, zgodnie z normą PN-EN ISO 8586:2014-03E
oraz interpretacja uzyskanych wyników badań w zakresie:
» sprawdzenie zaburzeń funkcjonowania zmysłu smaku - test z zastosowaniem substancji wzorcowych dla smaku
słodkiego, kwaśnego, słonego, metalicznego, gorzkiego oraz umami,
» testy określające zdolność oceniających do opisywania doznań zmysłowych:
a) rozpoznawanie zapachów,
b) analiza opisowa tekstury,
» testy weryfikujące zdolność rozpoznawania barw - test Ishihara,
» testy szeregowania prób wg intensywności bodźca dla zmysłu smaku, wzroku, czucia, węchu,
» określenie wybranego progu wrażliwości smakowej z zakresu 6 podstawowych wzorców smaku.
• Ćwiczenia praktyczne wykorzystujące następujące metody analizy sensorycznej w ocenie produktów spożywczych:
» metody różnicowe,
» metody z zastosowaniem skal i kategorii,
» metody opisowe.

Szkolenie realizowane będzie w godzinach: 10.00 - 16.00

Warunki uczestnictwa

Zgłoszenia przyjmujemy do 23.03.2020r.

Koszt szkolenia:

649 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 1 osoby z firmy.

599 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 2 lub więcej osób z firmy.

Koszt obejmuje: wykłady, materiały szkoleniowe, certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu oraz przerwy kawowe i obiad.

W razie pytań zachęcamy do kontaktu:

- telefonicznego: (48) 22 783 17 34
- mailowego: szkolenia@jars.pl

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn