Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 08.10.2024 11:00
Cel wydarzenia
Jakie obecnie wymagania są stawiane producentom żywności w kontekście zrównoważonego rozwoju? Wyczerpującą odpowiedź na to pytanie, które zadaje sobie wiele firm z branży spożywczej, otrzymasz na webinarze organizowanym przez ekspertów SGS – światowego lidera w dziedzinie inspekcji, badań i certyfikacji. Podczas webinaru 8 października siły połączą nasi specjaliści pracujący w Laboratorium Pracowni Oceny Żywności oraz Działu Certyfikacji.
Gwarantujemy, że wyniesiesz cenną wiedzę oraz wiele wskazówek przydatnych w pracy. Opowiemy między innymi o wymaganiach prawnych dotyczących opakowań z tworzyw sztucznych w kontekście obiegu zamkniętego, zapobieganiu zanieczyszczeniu środowiska granulatem tworzyw sztucznych, czyli o certyfikacji OCS, a także o certyfikacji materiałów z odzysku i biopochodnych ISCC+.
Poruszymy temat szacowania śladu węglowego organizacji czy poprawy efektywności wodnej w zakładzie wg normy 46001. Ważnym wątkiem będą także zafałszowania żywności – przedstawimy Ci zaawansowane metody ich wykrywania. Nie zabraknie także części o znakowaniu produktów – w świetle najnowszych wymagań prawnych oraz dla suplementów diety, a w kontekście badań sensorycznych, nasza ekspertka opowie o materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Dodatkową wartością będzie prezentacja naszej autorskiej aplikacji, która pozwala efektywnie zarządzać informacją w firmie: SGS Digicomply.
Po niemal każdym wystąpieniu przewidzieliśmy sesję Q&A, byś mógł/mogła zadać pytanie naszym 10 ekspertom.
Zarejestruj się już dziś na nasz bezpłatny webinar – otrzymasz dużą, ale łatwą do przyswojenia dawkę aktualnej wiedzy przydatnej dla osób zarządzających jakością i pracujących w branży spożywczej w kontekście wyzwań zrównoważonego rozwoju.
Wydarzenie skierowane do
Webinarium jest skierowane głównie do osób zarządzających jakością oraz pracujących w branży spożywczej, które są zainteresowane tematyką zrównoważonego rozwoju. Obejmuje ono aktualne wymagania prawne i praktyki związane z ochroną środowiska, certyfikacją oraz zarządzaniem śladem węglowym i efektywnością wodną w zakładach. Wydarzenie będzie także cenne dla specjalistów zajmujących się opakowaniami, zafałszowaniem żywności, znakowaniem produktów, a także badaniami sensorycznymi.
Program
Godzina | Temat | Prelegent |
---|---|---|
11.00 - 11.05 | Powitanie uczestników | Michał Cichocki |
11.05 - 11.30 | Opakowania z tworzyw sztucznych a obieg zamknięty – badania, recykling, wymagania prawne | Marta Krawczyk |
11.30 - 11.40 | Zapobieganie zanieczyszczeniu środowiska granulatem tworzyw sztucznych – certyfikacja OCS | Marta Krawczyk |
11.40 - 12.00 | Certyfikacja materiałów z odzysku i biopochodnych ISCC+ | Piotr Nowacki |
QA – 5 min | ||
12.05 - 12.30 | Szacowanie śladu węglowego organizacji | Mateusz Krawczuk |
12.30 - 12.50 | Norma 46001 i poprawa efektywności wodnej w zakładzie | Maciej Owczarek |
QA + Przerwa – 10 min |
Godzina | Temat | Prelegent |
---|---|---|
13.00 - 13.05 | Przedstawienie branży | Bogna Wlekły |
13.05 - 13.20 | Zafałszowania żywności – zaawansowane metody wykrywania | Michał Dąbrowski |
13.20 - 13.35 | Jakość surowca i warunki wytwarzania a termin przydatności do spożycia | Karolina Tyl |
13.35 - 14.05 | Suplementy diety – od czego zacząć, podstawy znakowania suplementów | Agata Kołek |
14.05 - 14.25 | Znakowanie żywności w świetle najnowszych wymagań prawnych | Monika Grzebalska |
QA – 5 min | ||
14.30 - 14.50 | Horizon Scanning - Challenges and solutions to achieve tangible benefits | Nicola Colombo |
14.50 - 15.10 | Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością - badania sensoryczne | Edyta Baranowska |
QA – 5 min | ||
15.15 | Podsumowanie i zakończenie | Marta Krawczyk |
Warunki uczestnictwa
Udział w wydarzeniu online jest bezpłatny. Wymagana jest rejestracja.