Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 28.11.2024 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h
Szkolenie dotyczy wymogów prawnych oraz praktyki stosowania oznaczeń na karmach dla zwierząt (pet food) oraz w znakowaniu pozostałych rodzajów pasz. Omawiamy nie tylko informacje obowiązkowe, ale również zasady stosowania informacji dobrowolnych, w tym haseł marketingowych.
Prawidłowe etykietowanie karmy dla zwierząt (pet food) oraz innych rodzajów pasz bywa problematyczne nie tylko dla podmiotów, które rozpoczynają działalność z produktami dla zwierząt. Dlatego niniejsze szkolenie przedstawia praktyczne zasady stosowania przepisów dotyczących obowiązkowych i dobrowolnych oznaczeń na pet food i paszach.
W ramach szkolenia zostaną omówione podstawowe regulacje dotyczące znakowania produktów pet food i pasz.
Zapisz się na szkolenie a dowiesz się m.in.:
Jakie są obowiązkowe informacje w znakowaniu pet food i pasz?
Czy podanie ilości netto zawsze jest obowiązkowe?
Jak prawidłowo deklarować materiały paszowe i dodatki paszowe?
Czy trzeba stosować kodeks FEDIAF?
Czy podanie nazwy producenta zawsze jest obowiązkowe?
Czy składniki analityczne można deklarować z użyciem znaku większości / mniejszości?
Jak bezpiecznie wskazywać szczególne właściwości produktów?
Jakie nowe obowiązkowe oznaczenia będą musiały być stosowane w oznakowaniu?
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
x
Program szkolenia:
1.Regulacje znakowania pet food i pasz:
karmy dla zwierząt, materiały paszowe, mieszanki paszowe – pełnowartościowe, uzupełniające, dietetyczne; dodatki paszowe);
stosowanie kodeksów branżowych (FEDIAF) i wytycznych urzędów.
2.Obowiązkowe informacje w znakowaniu pet food i pasz:
znakowanie materiałów paszowych;
znakowanie mieszanek paszowych (pełnowartościowych, uzupełniających);
znakowanie dodatków paszowych.
3.Zasady stosowania informacji dobrowolnych (nieobowiązkowych):
oświadczenia;
hasła marketingowe.
4. Nowe obowiązkowe oznaczenia opakowaniowe.
x
Zapytaj organizatora o szczegóły