Food waste w biznesie spożywczym: regulacje prawne i praktyka
Data: 24.04.2025 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h
Cel szkolenia
Przeciwdziałanie marnowaniu żywności w łańcuchu produkcji i dystrybucji żywności to temat, który przedsiębiorstwa coraz częściej podejmują nie tylko ze względu na minimalizowanie kosztów i strat, ale także ze względu na ograniczanie negatywnych skutków środowiskowych i społecznych...
Szkolenie skierowane do
Szkolenie w szczególności kierowane jest do działów jakości oraz rozwoju produktów i procesów w przedsiębiorstwach spożywczych: producentów, przetwórców a w szczególności detalistów, prowadzących działalność w sklepach wielkopowierzchniowych.
Program
Program szkolenia obejmuje:
Przegląd najważniejszych unijnych wytycznych i aktów prawnych dotyczących marnowania żywności.
Krajowe przepisy dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności.
Zasady deklarowania okresów przydatności – obecnie i po planowanych zmianach prawnych.
Możliwości przedłużania okresów przydatności – prawo i praktyka.
Wykorzystywanie żywności nieprzeznaczonej na sprzedaż.
Sankcje i odpowiedzialność.
Warunki uczestnictwa
x
Zapytaj organizatora o szczegóły