Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Specjalizująca się w produkcji linii do pakowania żywności firma Ishida Europe, skorzysta z neutralnych pod względem emisji dwutlenku węgla stoisk wystawienniczych, dzięki czemu zmniejszy ślad węglowy swojej obecności podczas targów.
Firma współpracuje w tym zakresie z mac. brand spaces, niemieckim projektantem i dostawcą stoisk, które spełniają kluczowe kryteria zrównoważonego rozwoju, takie jak: redukcja, ponowne wykorzystanie i recykling.
Dla każdej imprezy targowej zostanie obliczony ślad węglowy. Ilość dwutlenku węgla wytworzonego przez stoisko zostanie następnie zneutralizowana po iprzez projekty kompensacyjne.
Targi IFFA i VIV Europe są pierwszymi, na których stoisko firmy Ishida zostało zaprojektowane zgodnie z tymi zasadami.
– Targi są istotną częścią globalnego rynku opakowań i żywności. Wiemy, że nasi klienci cenią sobie możliwość oceny naszego sprzętu i bezpośredniego omówienia swoich specyficznych wymagań z naszymi ekspertami – zwłaszcza po dwóch latach pandemii – komentuje Steve Jones, dyrektor ds. marketingu Ishida Europe.
– Niemniej jednak zdajemy sobie sprawę, że takie działania mają również konsekwencje dla środowiska i dlatego, w ramach naszych szerszych zobowiązań w zakresie zrównoważonego rozwoju, chcieliśmy aktywnie działać, by zminimalizować negatywny wpływ naszej działalności – dodaje.
Na każdym stoisku zespół mac. design rozważył potrzebę użycia każdego z komponentów, tak by maksymalnie zmniejszyć zużycie nowych materiałów, a także tam, gdzie to możliwe, wprowadzić zrównoważone alternatywy. Komponenty naszych stoisk są obecnie projektowane tak, aby można je było ponownie wykorzystać i zachować na przyszłe wydarzenia, a zużyte elementy są wysyłane do recyklingu.
W przypadku, gdy Ishida dzieli stoisko z inną firmą i nie może dokładnie zweryfikować swojego wpływu na emisję dwutlenku węgla, redukcja śladu węglowego prowadzona będzie poprzez skupienie się na możliwościach redukcji, wymiany, ponownego użycia lub recyklingu materiałów, tak by osiągnąć jak największą neutralność pod względem emisji dwutlenku węgla.
– Nowe, ulepszone podejście, oparte na zrównoważonym rozwoju, zmniejszy ślad węglowy naszej obecności na wystawach i pozwoli firmie Ishida kontynuować ewolucję ugruntowanej tożsamości – powiedział Steve Jones.
Zrównoważony rozwój nadal jest dla Ishidy bardzo ważnym kryterium podczas projektowania urządzeń. Najnowsza gama naważarek wielogłowicowych firmy pozwala na zmniejszenie zużycia energii o około 20% w porównaniu z poprzednimi generacjami, podczas gdy systemy kontroli rentgenowskiej mają wbudowaną funkcję, która przełącza maszyny w tryb czuwania po okresach bezczynności.
Najnowsze zgrzewarki do tacek Ishida zostały zaprojektowane z myślą o niezawodnej obsłudze nowych, zrównoważonych formatów opakowań, a opracowana przez firmę technologia Inspira VFFS dla producentów pakowanych przekąsek, pomaga wyeliminować odpady opakowaniowe, zapewniając spójną konfigurację maszyny.
Zaangażowanie Ishidy w zrównoważony rozwój, znajduje również odzwierciedlenie w niedawnej akredytacji ISO 14001. Jak wyjaśnił David Cleaver, kierownik ds. ochrony środowiska, zdrowia i bezpieczeństwa w firmie Ishida, „ISO 14000 to szereg norm związanych z zarządzaniem środowiskiem, które powstały, aby pomóc organizacjom zminimalizować negatywny wpływ ich działalności na środowisko. Normy są zgodne z obowiązującymi przepisami prawa, regulacjami i innymi wymaganiami dostosowanymi do środowiska. Ishida niedawno otrzymała standard 14001 i jest zobowiązana do utrzymania akredytacji ISO 14001 poprzez audyty wewnętrzne i zewnętrzne”.
O Ishida
Ishida oferuje pełen asortyment maszyn do ważenia, uszczelniania, kontroli rentgenowskiej, ważenia kontrolnego i wykrywania wycieków, a także oprogramowania wspierającego linię produkcyjną zarówno w przypadku zastosowań spożywczych, jak i niespożywczych. Wizją firmy jest odgrywanie trwałej i niezbędnej roli w globalnym łańcuchu dostaw żywności, zapewniając, by produkty spożywcze na całym świecie były dostarczane i konsumowane bezpiecznie, wydajnie i w sposób zrównoważony.
Słowa kluczowe: